Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lassan hat méter vastag a hó a francia hegyekben

2013.02.17. Bata Attila

Lassan hat méter vastag a hó a francia hegyekben Nagyon havas szezont él át az idén Franciaország, de különösen a Pireneusok. A francia hóadatokat böngészve kiderül, hogy az országban a legtöbb havat már hetek óta a Pireneusokban találjuk. Ha így megy tovább, akkor a következő héten a hatméteres határt is átlépheti a meglévő hóréteg vastagsága.
Franciaország idén sem panaszkodhat a hóviszonyokra, az idei télen azonban a Pireneusokban hullott eddig a legtöbb hó. A Pireneusok, amelynek hegyoldalaiban spanyol, francia és andorrai síterepek is találhatóak, eléggé kiszámíthatatlan szezonokat tud produkálni. Az idei szezon azonban az 1996-os vagy a 2005-ös emlékezetes szezonokra hasonlít, amikor mindent betemetett a hó. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy az előző évtized végén voltak olyan szezonok is, amikor alig volt hó, számos síterep a csőd szélére került.

A francia mérőállomások közül, ahogy a képen is látható, a legnagyobb havat a két pireneusi központ mutatja már hetek óta. Cauterets síterepéről olyan képeket is láttunk az előző hetekben, hogy liftet kellett lezárni a nagy havazás miatt. Itt most egészen fantasztikus, 590 cm vastag havat mutatott a mérő szombat reggel. A második helyen szintén egy pireneusi síterepet, Piau-Engaly-t találjuk. A Pireneusokban 1600 méteres magasságban már két méter vastag a hó, 2500 méter környékén pedig már négy méter.

További jó hír, hogy a Francia-Alpokban is jól állunk hó tekintetében. Az északi oldalon fekvő hegyoldalakban is van már helyenként 4-5 méter vastag hó, de a sok hazai síelő által látogatott déli oldalon is rendben vannak a hóadatok, Isolán például lassan elérhetik a három métert.

Az már valószínűnek látszik, hogy az idei síszezonban bőven kitart a hó, még áprilisban is jókat lehet majd síelni, bár ilyenkor hiába van még jó hó a pályákon, már egyre kevesebben gondolnak a síelésre.

KOMMENTEK
százas | 2013.02.17. 22:06
Aszta!
kmcsl83 | 2013.02.20. 18:47
Jó sok, jól lehet rajta síelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.