Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lassan indul a síszezon a Tátrában

2013.12.16. MTI

A korábbi évekhez képest lassabban indul az idén a síszezon a Tátrában, az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárás miatt. A hétvégén 25 síterepen lehetett síelni, egy évvel ezelőtt ilyenkor már kétszer ennyi síterep volt nyitva.
Tátralomnic: szombaton átadták az új liftet (Kép: TMR)
Tátralomnic: szombaton átadták az új liftet (Kép: TMR)
A szlovákiai síközpontokban lévő aktuális hóhelyzetről tájékoztató holidayinfo.sk honlapot üzemeltető Sitour ügynökség jelentése szerint az elmúlt hétvégén 25 síközpont üzemelt a szlovák hegyekben, mintegy fele annak, amennyi tavaly ilyenkor már nyitva tartott.

Ezen a héten, csütörtökig 15 jelentősebb síközpont tart nyitva a Tátrában, köztük Donovaly, Jahodná, Chopok és a Ski Bachledová, a hét végére pedig várhatóan tovább bővül a nyitva tartó központok száma. Az, hogy az idei szezon a szokottnál némileg lassabban indul, a síközpontok üzemeltetői szerint az évszakhoz képest viszonylag enyhe időjárásnak tudható be.

Tátralomnic: szombaton átadták az új liftet (Kép: TMR)
Tátralomnic: szombaton átadták az új liftet (Kép: TMR)
"Természetes hóból a szezonhoz képest valóban kevesebb van, ám a pályákon a körülmények a mesterséges havasításnak köszönhetően nagyon jók" - mondta az MTI-nek Lenka Matasovská, a Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének (OOCR) igazgatója, aki szerint azonban a sífutásra a Tátrában egyelőre kevés helyen adottak a feltételek.

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) igazgatója, Marek Harbulák ugyanakkor optimista, jó szezonra számít, elsősorban az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések miatt, valamint azért, mert ma már a Tátrában a síközpontok közelében több élményfürdő és wellness központ is található.

Az idegenforgalom a Tátrában egyébként az idén jó nyári szezont tudhat maga mögött, az egy évvel korábbihoz képest a szállóvendégek száma 7 százalékkal nőtt. Az egy napra érkezők vendégek 12 százalékkal voltak többen, mint az előző évben, számuk 740 ezret tett ki a nyári hónapokban.

Tátralomnic: szombaton átadták az új liftet (Kép: TMR)
Tátralomnic: szombaton átadták az új liftet (Kép: TMR)
A szálláshelyek jelenlegi foglaltsága alapján a téli szezon is a vendéglátósok reményei szerint alakulhat, ami azt jelentené, hogy nem törik meg a forgalom néhány éve enyhe emelkedést mutató trendje.

"A csúcsszezonban, ami a Tátrában a karácsonyi ünnepektől az újév utánig, valamint a tavaszi szünetek idején van, a szálláshelyek foglaltsága viszonylag jó, a szilveszteri időpontban például már alig van hely" - mondta Lenka Matasovská. Az egyes szálláshelytípusokat tekintve, a régióra jellemző hegyi faházak túlnyomó többsége már hónapok óta elkelt erre az időpontra, a nagyobb szállodák foglaltsága is magas, de a kisebb panziókban és egyéb magánszállásokon még lehet helyet találni - mondta a szakember, aki bízik abban, hogy az idei téli szezon jobb lehet a tavalyinál. Az elmúlt évek során egyébként a téli szezonban átlagosan 700-800 ezer turista látogatott a tátrai üdülőkörzetekbe.

A Magas Tátra régió helyi idegenforgalmi szervezetének igazgatója szerint várhatóan az idei téli szezonban is a hazai turisták adják a Tátrába látogatók jelentős részét. Tavaly a hazai látogatók aránya 57 százalékot tett ki a téli szezonban. Az utóbbi években a hazai turistákon kívül Csehországból, illetve Lengyelországból érkezik a legtöbb vendég a Tátrába, és jelentős a volt szovjet területekről érkezők aránya is. "Magyarországról sajnos egyre kevesebben látogatnak a Tátrába, arányuk az összes vendég mintegy 2-3 százalékát teszi ki az utóbbi években" - tette hozzá Lenka Matasovská.

KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.