Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ötös fokozatú lavinaveszély Franciaországban

2009.12.25. Bata Attila

Ötös fokozatú lavinaveszély Franciaországban Az utóbbi napokban a francia hegyek hórétegeit is az enyhe idő rombolta és az eső áztatta. Igaz, Közép-Európával ellentétben ott már méteres havat hozott korábban a tél, így a lavinaveszély is a legkomolyabb fokozatra emelkedett egyes helyeken.
A magyar síelők által is kedvelt Hautes-Alpes régió a lavinaveszélyt tekintve a legveszélyesebb területek közé tartozik Karácsonykor Franciaországban. A Meteo France narancssárga riasztást adott ki erre a régióra. Mától az egész Hautes-Alpes régióra a négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

Vannak azonban különösen veszélyeztetett helyek, ahol az ötös fokozatú skálán, az ötös, legmagasabb fokozat van érvényben. Ilyen például Pelvoux környéke, ahol a legkomolyabb a lavinaveszély. Ezért a két régiót (Isere és Hautes-Alpes) összekötő Lautaret utat a rendőrség elővigyázatosságból már le is zárta.

A környéken szerdán már történt egy halálos lavinabaleset. Egy 39 éves sítúrázót 2200 méter magasságban sodort el a lavina egy viszonylag kevésbé meredek lejtőn. A szerencsétlenül járt túrázónál volt jeladó, de a körülbelül 50 méter hosszú és száz méter széles hógörgeteg másfél méter mélyen betemette. A Brianconból érkező hegyimentők már nem tudtak segíteni rajta.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.