Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavina Tirolban: két méter mélyről ásták ki a túlélőt

2017.02.13. Bata Attila

A hétvégén számos lavinabaleset történt Ausztriában (is). Obergurgl-Hochgurgl síterepén az egyik csoport a lift hegyállomásától a pályán kívül próbált leereszkedni a völgybe. A saját maguk indította lavina körülbelül két méter mélyen temette el a vezetőjüket, akit komoly sérülésekkel szállítottak kórházba.
Kép: Ronald Ribis, a mentőcsapat vezetője, grafika: Lawinenwarndienst Tirol
Kép: Ronald Ribis, a mentőcsapat vezetője, grafika: Lawinenwarndienst Tirol
Vasárnap délelőtt 10:42-kor riasztották a tiroli hegyimentőket. Az Ötztali-Alpokban található Obergurgl-Hochgurgl síterepének Hohe Mut liftjének hegyállomásától (2650 m) indult egy freerider csoport Jöchlasrinne irányába.

Körülbelül 2500 méteres magasságban az egyik tagjukat, egy 45 éves svéd állampolgár sodort el a lavina. A svédet a képen is látható, kb. 300 méter hosszú, erősen sziklás mélyedésen keresztül sodorta le a hótömeg, majd két méter mélyen betemette.

A társainak sikerült beazonosítaniuk, hogy hová sodorta a lavina, és azonnal a mentésére siettek és kiásták a vastag hó alól. Ahogy a képen is látható, a helikopternek sikerült az ásás közelében leszállnia. A sérültet súlyos sérülésekkel az innsbrucki kórházba szállították, útközben újra kellett éleszteni.

Kép: ZOOM Tirol
Kép: ZOOM Tirol
Ezen kívül számos lavina baleset történt a hétvégén Ausztriában. Például az egyik kedvelt sítúrázó útvonalon, a felső-ausztriai Glöcklkarhoz (1.862 m) vezető úton egy sítúrázót sodort el a lavina, akit a felfújódott air bag és a többi közeli sítúrázó segítsége mentett meg.

Becslések szerint az idei szezonban, az Alpokban eddig körülbelül 30 halálos áldozatot követeltek a lavinák.
KOMMENTEK
jóska63 | 2017.02.13. 16:29
pontosan 31 +a mai 4 vagy több

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.