Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinabalesettel nyitott Tignes a hétvégén

2013.10.14. Bata Attila

Rövidebb szünet után ismét lehet Franciaországban síelni. Szombaton újra kinyitott Tignes gleccsere. Vasárnap már megtörtént az első komolyabb lavinabaleset is, szerencsére áldozatok nélkül. A pályán kívülről indított lavina a nagyközönség előtt megnyitott pályára is betört.
A csütörtökön érkezett havazás péntek délre már elvonult, a friss hó és a szikrázó napsütés nagyszerű hétvégét ígért a Grande Motte gleccseren. A rövid nyári üzemmód után október 13-án nyitott ki idén az első francia síterep, ezúttal is szokás szerint Tignes gleccser része.

Vasárnap egy szerencsés kimenetelű lavinabaleset történt. Délben négy fiatal síelt a pályán kívül körülbelül 3000 méteres magasságban, amikor beindítottak egy lavinát. A közel 400 méter hosszú és 300 méter széles hógörgeteg nem állt meg a pályán kívül, hanem az üzemelő pályára is jutott belőle. A hóomlás legmélyebb pontján a hegyimentők három méteres mélységet mértek.

Csodás idő pénteken a nyitás előtt (Kép: Tignes / Facebook)
Csodás idő pénteken a nyitás előtt (Kép: Tignes / Facebook)
Szerencsére senki sem sérült meg komolyan. A négy fiatal közül egyet temetett maga alá a hó, de neki sikerült saját magát kiszabadítania a hó alól. A pályának azon a részén, ahová a lavina betört, sokan szenvedtek kisebb sérüléseket. Az egyik síelőt, akit a rendőrség kihallgatott, a feleségével és ötéves fiával együtt körülbelül 100 méteren át sodorta a lavina, ahogy mondta, sosem felejti el ezt a síelést. Hozzá hasonlóan még egy tucatnyi síelőt vitt el a pályán a lavina, mindannyian megúszták kisebb sérülésekkel. A hegyimentők közel két órán keresztül kutattak a hó alatt áldozatok után, de szerencsére nem találtak senkit.

Videó vasárnapról, 1:50-től látható a keresés
A helyi hegyimentők szerint ebben az időszakban, októberben, rendkívül ritka esetben alakulnak ki lavinák. Ehhez az is kellett, hogy az elmúlt napokban 40 cm friss hó esett a magasabb francia hegyekben, valamint a gleccseren erős, 80-90 km/órás széllökéseket mértek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.