Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Leszerelik Csehország legrégebbi ülőliftjét - 63 év után

2012.08.30. Bata Attila

Leszerelik Csehország legrégebbi ülőliftjét - 63 év után Hatvanhárom év hibátlan működés után kivonják a forgalomból Csehország legrégebbi ülőliftjét. Szeptember 2-án közlekedik utoljára az „oldalüléses” kétszemélyes, hogy két év építkezés után 2014 tavaszára már egy modernebb lift járjon az előd nyomvonalán a Pec p. Snezkou feletti hegyen.
Egy igazi műszaki büszkeséggel lesznek szegényebbek a cseh hegyek. Világviszonylatban is tiszteletre méltó liftmatuzsálem utolsó útját teszi meg szeptember első hétvégéjén. Frantisek Wiesner, a második világháború előtti cseh felvonótechnika úttörője számos liftet épített a 30-as években Csehszlovákiában, főleg a mai cseh területeken, de a liftjeiből a Magas-Tátrába is jutott. Szabadalmait később a svájciak megvásárolták, így a háború után megrendelt svájci építésű liftnek komoly cseh vonatkozásai is vannak.

A csehek egy 1946-os típust választottak, a kor nagy újdonságával, vagyis véget értek a magányos utak, ez már kétszemélyes lift volt. Mai szemmel nagyon furcsa a kilencven fokkal elforgatott ülőszék. ahogy a filmen is látható, az utasok nem a hegytetőt látják egyenesen a liften, hanem a jobbra kifordított székeknek köszönhetően mindig a menetiránytól jobbra nézelődhetnek "alapülésben".

Érdekes ülőszékek, hiányozni fognak
A lift először 1949-ben szállított utasokat. Az eredeti tervek szerint körülbelül 17 évig üzemelt volna, de ebből végül is 63 lett. Amire érthetően büszkék az üzemeltetők, hogy a lift az elmúlt hat évtized alatt sosem hibásodott meg. Hatvanhárom év alatt összesen 7 millió utast szállított, vagy mai szemmel nézve, inkább cipelt fel a csúcsra, hiszen 25 perc volt a teljes menetidő.

Az új lift már négyszemélyes kabinosokkal közlekedik, de a kapacitást szándékosan nem növelték, így továbbra is csak óránként 250 utas érhet fel a hegyre. A gyorsaságon már javítottak egy kicsit, az új kabinoknak már csak 16 perc kell a csúcsig.

A három állomást (alsó-középső-felső) teljesen átépítik (Pec pod Snezkou - 830 m, Ruzová hora - 1354 m, Snezka 1594 m), a felső szakasz munkálatai már tavasszal megkezdődtek, nyáron már csak az alsó rész üzemelt átlagosan napi 800 utassal. 2014 tavaszáig tart az építkezés, addig csak gyalog lehet feljutni a hegytetőre.

Itt található a Ski-Pec síterep, 11 km kezelt pályával, amelyből 6,8 km hóágyúzható. A terepen 10 lift üzemel, 9620 fő/óra kapacitással. Este van villanyfényes sízés, található itt freestyle park, illetve több kilométer sífutópálya.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.