Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kivételesen jó hóviszonyok a francia gleccsernyitón

2010.06.16. Bata Attila

Kivételesen jó hóviszonyok a francia gleccsernyitón Az utóbbi időkben kissé megfogyatkozott a nyáron is síelhető francia terepek listája, de Les 2 Alpes gleccserén már lassan negyven éve lehet élvezni a nyári síelést. Az utóbbi időben már csak három nyári gleccsersíterep maradt Franciaországban, közülük Les 2 Alpes nyitott ki az idén először, szerda reggel.
Hol vannak már a régi szép idők, amikor nyaranta még válogatni lehetett a francia gleccserek között? Az utóbbi időben vélhetően örökre búcsút mondtunk a nyári síelésnek Alpe d’Huez, La Plagne vagy Val Thorens síterepein, és már csak Tignes, Val d'Isere és Les Deux Alpes maradt meg. Ez utóbbi síterep, hat héttel a téli szezon vége után, szerda reggel ismét beindította a Jardi-expresszt, és megkezdődött a nyári síelős és biciklis szezon.

Az már önmagában is jó hír, hogy még lehet a nyáron síelni, de sokkal jobb hír, hogy rég nem látott kitűnő hóviszonyok fogadják a síelőket a gleccseren. Ez javarészt annak köszönhető, hogy itt még tavasszal is inkább tél volt, így a síterep üzemeltetői szerint a gleccseren átlagosan 270 cm a hóréteg vastagsága, amely jóval több a szokásosnál, pontosan mondva legutóbb pontosan tíz évvel ezelőtt mértek ilyen hatalmas havat június közepén.

A vastag hótakaró optimizmusra is okod ad. Az utóbbi két nyári szezonban már július végén kénytelenek voltak bezárni, de az üzemeltetők a meteorológusokkal együtt most biztosan állítják, hogy az idén végig lehet majd síelni, egészen a tervezett augusztus 28-i zárásig. A hét második felére is havazásokat várnak, szerencsés esetben további 20 cm hó eshet még a következő napokban.

A nyitónapon nem volt nagy szerencséjük az első síelőknek, köztük a pályákat ellepő síklubok versenyzőinek. Felhős, borús, ködös időben kezdődött a szezon, a lift ablakából nem is nagyon lehetett messzire látni, nem lehetett pontosan megállapítani mekkora is most a hó az alsóbb részeken. Augusztus végéig 14 üzemelő lift várja a síelőket Franciaország legnagyobb gleccserén, 2600 és 3600 méter közötti magasságban, reggel 7:15 és délután 12:30 között. A másik két gleccserterep, Tignes, és Val d'Isere is hamarosan nyit a következő napokban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.