Menü ≡

Lomnici-nyereg: január 1-től síelhető a fekete pálya

2017.01.01. | Szerző: Bata Attila
Jól jelzi a hóviszonyokat a Magas-Tátrában, hogy mikor lehet először síelni a jól ismert Lomnici-nyereg fekete pályáját. Mivel ezen a részen nem szabad hóágyúzni, így csak akkor nyitják meg a hegyoldalt, ha a természetes hó vastagsága már eléri a szükséges mennyiséget. Idén a szokásosnál hamarabb bekövetkezett.
h i r d e t é s
Utoljára 2009-ben lehetett ilyen korán síelni a Lomnici-nyeregben (2190 m). Átlagban január második felében nyitják meg a pályákat, és a hegyoldalt a freeridereknek. Az utóbbi időben volt olyan hószegény tél, hogy csak márciusban, vagy csak februárban lehet itt síelni. Mint például az előző szezonban, amikor csak február 16-án nyíltak meg a nyereg alatti pályák.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az üzemeltetők szerint a nyeregben jelenleg 120 cm vastag a hó, a pályákat előkészítették, így nincs akadálya, hogy január elsejével a síelők is birtokba vehessék Szlovákia leghosszabb és leghíresebb fekete pályáját. Az 1240 méter hosszú pálya a nyeregből indul és egy igen meredek kezdeti szakasz után a végén már laposan érkezik a Kő-pataki-tó liftállomásához.

A hét közepén az üzemeltetők megelőző robbantásokat végeztek a hegyoldalban, így csökkentették a lavinaveszélyt. A régi, fapados kétüléses lift nemcsak a pályasíelőket szállítja fel a nyeregben, hanem a pályán kívüli síelőket is, akik kedvelik a pálya melletti hegyoldalt.

A késői szezonkezdet mellett a nyereg a késői zárásról is ismert. Rendszerint április végéig, vagy akár a májusi nemzeti ünnepekig lehet síelni ezen a helyen. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »