Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyar sikerek a Szervátültetettek Téli Világjátékán

2020.02.25. sielok.hu

A XI. Szervátültetettek Téli Világjátékát a kanadai Banffban rendezik meg 2020. február 23-27. között, melyre a világ minden részéről érkeznek szervátültetett sportolók. Az alpesi síelés és snowboardozás mellett a versenyszámok között szerepel a biatlon, a sífutás, curling és a snowshoe is.
A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével. A Világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet!

A Téli Világjátékok rendezését negyedszázada kezdte el a WTGF, és történetében ez a második alkalom, hogy Európán kívül kerül megrendezésre a verseny.

A Szervátültetettek Téli Világjátékán versenyző magyar csapat

Magyarországot 7 szervátültetett versenyző képviseli ezen a rangos versenyen: 5 veseátültetett-, 1 májátültetett- és 1 szívátültetett sportoló utazott a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapatával.

  • Berente Judit, 1995 óta veseátültetett. Versenyszámai: 5 km-es sífutás Biatlon, 1 órás sífutás
  • Végh Ágota, 2006. óta vesetranszplantált. Versenyszámai: Szlalom, Super G, óriásműlesiklás, Parallel szlalom
  • Szervánszky Zsolt, 2018 óta veseátültetett. Versenyszámai: Snowboard óriásműlesiklás és Parallel szlalom
  • Szendi János, aki kétszeres vesetranszplantált. Első veséjét 1992-ben, második veséjét 2008-ban kapta. Versenyszámai: Szlalom, Super G, óriásműlesiklás, Parallel szlalom
  • Gelencsér Róbert, 2007 óta vesetranszplantált. Versenyszámai: Snowshoes, Szlalom, Super G, Parallel szlalom
  • Kőműves Luca , 2015 óta májátültetett. Versenyszámai: Szlalom, Super G, óriásműlesiklás, Parallel szlalom
  • Mátyás László, 2010 óta szívátültetett. Versenyszámai: Szlalom, Super G, óriásműlesiklás, Parallel szlalom

A csapat a Magyar Sí Szövetség támogatásával készült fel a versenyre, Ausztriában Hinterstroderben volt a felkészítő edzőtábor, az edzéseket Fábián Attila szakágvezető irányította. Tekintettel arra, hogy a téli sportoknak hazánk adottságai nem nagyon kedveznek a sportolók célja a versenyen történő tisztes helytállás, de titokban 1-2 éremben is reménykednek.

Sikerek az első napon

Az alpesi versenyek közül az óriásműlesiklás versenyeit rendezték meg. A csapattagok magabiztos csúszással jó pozícióban várták a második futamot.
Az időjárás nem kedvezett a versenyzőknek, szakadó hóesésben került sor a futamokra. A sportolók alkalmazkodtak a rossz látási viszonyokhoz.

A két férfi és két női induló közül Végh Ágota, Kőműves Luca kategóriájukban mindketten a második helyen értek célba, Mátyás László harmadik helyen végzett az erős mezőnyben. Szendi János sajnos a második futamban egy nagyon jó pozícióban kicsúszott, így sajnos nem tudta a versenyt befejezni.

Szervánszky Zsolt élete első Téli Világjátékán kategóriájában megszerezte a saját és a magyar szervátültetett válogatott számára az első aranyérmet snowboard óriás műlesiklásban.

Északi számok

Az északi számok versenyei délelőtt a snowshoeing versenyekkel kezdődtek. A magyar csapatból Gelencsér Róbert állt rajthoz a 3km-es táv leküzdésére, és kategóriájában két olasz versenyző mögött a harmadik helyen ért célba a viszonylag sík terepen, de nagyon mély hóban rendezett versenyen.

Az 5 km-es klasszikus sífutás versenyeire a Canmore Nordic Centerben került sor kora délután. Itt Berente Judit volt érdekelt, aki egyenletes tempójával korosztályának győztese lett.

További információ a versenyekről a Magyar Szervátültetettek Szövetsége honlapján található.
KOMMENTEK
Sörapu. | 2020.02.25. 21:45
Hajrá Ágó!
maci-laci | 2020.02.26. 07:58
Büszkék vagyunk Ágó!!
Radvanyi84 | 2020.02.26. 11:29
Hajra Lipi!
hu1zam | 2020.02.26. 18:01
Ez igen Ágó!!!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.