Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Májusi havazás: ismét tél lett a Nyugati-Alpokban

2016.05.23. Bata Attila

Vasárnap este óta ismét havazik az Alpok magasabb részein. Főleg az Alpok nyugati részén ébredtek ma friss hóra, amely sokakat meglephetett az előző napok nyárias hőmérsékletei után. Az olasz, francia és svájci hegyekben ma még megmarad a hó, de az időjárás lassan visszatér a megszokott medrébe.
Svájcban tegnap még sok helyen mértek 25 és 29 fok közötti hőmérsékleteket, mára azonban megérkezett a hidegfront és vele együtt a havazás az 1000 méter feletti régiókban. 1500 méter felett már meg is maradt a hó. A havazás még ma estig folytatódhat. A helyi lavinakutató intézet 40-60 cm (helyenként 80 cm) havat jósol hétfő estig a 2600 méter feletti régiókban.

Titlis - Svájc
Titlis - Svájc
Verbier - Svájc
Verbier - Svájc
Jungfrau régió - Svájc
Jungfrau régió - Svájc
Érdekesség, hogy az ezer méteres magasságban található Château-d’Oex mérőállomáson (985 m) vasárnap még 22,8 fokot mértek, ma reggel már csak 0,4 fokot. Ez 22 fokos különbséget jelent 18 óra alatt. A mai várható maximum sem fogja meghaladni az 5 fokot, így ez is 18 fokos különbség egy nap alatt.

Monterosa - Olaszország
Monterosa - Olaszország
Stelvio-hágó - Olaszország
Stelvio-hágó - Olaszország
Monterosa, Aosta-völgy, ma reggel
Olaszországban, a nyugati részen található Aosta-völgyben is havazásra ébredtek ma reggel. Havazott a Lombardia és Dél-Tirol határán található Stelvió-hágón és a közeli gleccseren is. Jó hír, hogy a csak nyáron nyitvatartó gleccser május 28-án, szombaton megkezdi az idei szezont.

Chamonix - Franciaország
Chamonix - Franciaország
Mont Blanc régió - Franciaország
Mont Blanc régió - Franciaország
Franciaországban is több helyen havazott, Chamonix belvárosából havazást mutattak a webkamerák, a fentebbi részeken pedig meg is maradt a hó. Franciaországban még nem kezdték meg a nyári szezont a gleccserek, leghamarabb június 12-től Val d' Isere felett lehet majd síelni.

Ausztria tegnap még élvezhette a nyarat, a legmelegebbet Salzburg településen (Freisaal - 420 m) mérték 32,5 (!) fokkal. Ma délelőttől már a havazás és a csapadék az osztrákokhoz is elért, a magasabb részeken (2000 méter feletti) található webkamerákon már láthattuk a havazás nyomait.

Kanzelwand, Allgäuer Alpen, 1300 méteren a német-osztrák határ közelében (Kép Hans ter Braak)
Kanzelwand, Allgäuer Alpen, 1300 méteren a német-osztrák határ közelében (Kép Hans ter Braak)
Ez a hidegfront ma este Magyarországra is elér, zivatarokkal együtt. Rövid időre nálunk is visszaesik a hőmérséklet, a Dunántúlon akár 10 fokkal is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.