Menü ≡

Hókáosz Ausztriában: még nincs vége

2015.05.21. | Szerző: Stani
A tegnapi hókáosz csütörtök reggel is folytatódott, lezárt utak, erős havazás. Mindez nem január közepén, hanem május 21-én. Bár a hóhatár feljebb húzódik, holnap délutántól újabb intenzív havazást jósolnak a sógorok.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Bár a naptár szerint május van az időjárás erről tudomást sem vesz. Sok tiroli és salzburgi síterepen akár már a síszezont is újrakezdhették volna, helyette a legtöbben a nyárra készülnek. Nem csak ők, az autóvezetők is, köztük kamionosok, akik nyári gumikkal kelnek útra.

A havazás kombinálva a nyári gumikkal kisebbfajta hókáoszt eredményezett Ausztria hegyvidéki részein. Lezárt utak, keresztbe fordult kamionok, árokba csúszott autók. A Brenner hágón csak ma délelőtt normalizálódott a helyzet; csütörtök reggelig többször is teljesen lezárták az autópályát. Az osztrák autópálya üzemeltető - Asfinag - elmondása alapján 30 év óta nem volt ilyen késői hókáosz az utakon.

Igaz számtalan hótolóval és szórógéppel takarították az autópályát, a nyári gumikkal közlekedő járművek óráról órára keresztbe húzták - szó szerint - az útjaikat.

A Stubai, Hintertux és Kaprun gleccseren 40-60 cm hó hullott. Igen sok hó esett a gasteini Stubnerkogelen, 2200 méteren 42 cm, továbbá a Grossglockner panorámaút mellett, ahol 45 cm friss havat mértek. A kedvelt magashegységi panorámautat csütörtök déltől újra megnyitották a forgalom előtt.

Az alacsony hóhatár egy komolyabb árvíztől védte meg Ausztria nyugati felét, mondják a szakértők. Bár a délután folyamán egyre több helyütt állt el a csapadék, a megnyugvás csak péntek délig tart. Délutántól újabb intenzív esőzés és havazás kezdődik, ezúttal dél felől.

Pénteken és szombaton 1500-1800 méter feletti hegyekben kifejezetten télies időjárásra kell felkészülnünk. Az osztrák gleccsereken újabb 30-60 cm friss hóra van kilátás.
2015.05.22. 10:35:42 RékaMaria
a felvonók mennek? mert ha igen, akkor mennénk síelni:)
2015.05.22. 11:26:37 WAndrea
Kedves Réka!
Itt látható, hogy mely síterepeken üzemelnek a liftek:
http://sielok.hu/hojelentes/ausztri...a/rendhegy/csaknyitva/

Kaprun-Kitzsteinhorn május 25-éig van nyitva.
http://sielok.hu/holap/kaprun/
2015.05.22. 12:10:07 RékaMaria
köszönöm szépen:)
2015.05.22. 12:17:31 Chopoker
Ez igen, friss regisztráló és egyből síelni menne...májusban...gleccserre. Gratulálok!

Nem jár Neki egy sielok.hu-s aláöltöző? Szerintem hasznát venné hétvégén! :-)
2015.05.24. 08:17:53 osvald
Helló,Hintertuxot ajánlanám viszonylag sok pálya van nyitva!
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »