Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már csak egy hónap: készítik Söldenben a pályát!

2023.09.30. Bata Attila

Egy hónap múlva, a korábbi menetrendnek megfelelően megkezdődik a legjobb alpesi síelők világkupa sorozata az ausztriai Sölden gleccserén. A héten megkezdték a versenypálya előkészítését.
Ratrak teríti szét a hatalmas hókupacokat
Ratrak teríti szét a hatalmas hókupacokat
A hobbisíelők szempontjából még egyáltalán nem tragikus, hogy késik a tél az Alpokban a gleccserek magasságában, néhány hét csúszás lazán belefér. Más a helyzet a versenyzőkkel, akik mostanában térnek vissza a Föld déli féltekéről és egyre szűkebben férnek el az Alpok gleccserein.
Sölden, az első világkupa verseny október 28-29-én
Az időjárásra és a hóhelyzetre még visszatérünk, Söldenben azonban annyira még nem aggódnak. Itt a pályák mellett 21 darab szuperteljesítményű hóágyút telepítettek, amelyekkel a teljes pályát három nap alatt be lehet havazni megfelelő időjárási feltételek esetén. A hóágyúk most még kénytelenek várakozni a legközelebbi lehűlésig, azonban a szervezők addig sem tétlenkedtek, beindult a B terv.

Vagyis a májusban eltárolt kb. 60 ezer köbméternyi havat kibontották a védőfólia alól, és megkezdték a szétterítését a versenypályán. Az átlagosan 70 méter széles, 1200 méter hosszú pálya előkészítéséhez kb. 45 ezer köbméternyi hó szükséges, ez az idén is biztosított. Ezen a pályán már kitűnő versenyt lehet rendezni. Az más kérdés, hogy a szezonkezdet imázsán sokat javítana, ha a pálya mellett is havas tájat mutatnának a tévékamerák.
Ratrak teríti szét a hatalmas hókupacokat
Ratrak teríti szét a hatalmas hókupacokat
A szeptember nem sok havat hozott az Alpok magasabb régióiba. Az előző hétvégi hidegbetöréssel ugyan érkezett 30-40 cm, a söldeni versenypályára 20 centiméter, de ebből már semmi sem maradt. Továbbá kiderült, hogy Ausztriában ez volt minden idők legmelegebb szeptembere, mióta rögzítik a meteorológiai adatokat, 1767 óta. A tiroli Pitztal gleccser ugyan ki tudott nyitni az előző hétvégén, de itt is csak a tavalyról elraktározott hóból tudtak pályát építeni.

A közvetlen kilátások sem havasak, október első hetében sem várunk nagyobb havazást, ennek ellenére egy esetleges október végi gleccsersíelést még nem kell temetni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.