Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már három méter vastag a hó a horvát hegyekben!

2013.02.24. Bata Attila

Már három méter vastag a hó a horvát hegyekben! Tovább folytatódik az idei fantasztikusan havas szezon Horvátországban. Ma reggelre a hóréteg vastagsága már átlépte a háromméteres határt a Zavizánon. Számos meteorológiai állomáson megdőltek minden idők hórekordjai, köztük a Zágrábhoz közeli Sljeme hegyen is.
Újabb határokat döntött meg az idei tél Horvátországban. A Velebit-hegységben található Zavizán-csúcs (1678 m) alatti meteorológiai állomásnál (1594 m) ma reggelre 306 cm havat jelentettek. Az idén először került három méter fölé a hóréteg vastagsága. Már nem sok hiányzik, hogy megdőljön mindenidők rekordja ezen az állomáson, 1984. március hatodikán mértek itt 320 centimétert.

Ha megnézzük a Horvát Meteorológiai Intézet (DHMZ) ma reggeli jelentését, akkor a második helyen Horvátország legmagasabban fekvő települését, Begovo Razdolje (1060 m) találjuk, ahol már 218 cm vastag a hóréteg. A harmadik helyre rangsorolt Zágráb melletti Sljeme-hegyen, ahol a januári Világkupa síversenyeket rendezik, új rekord született. Az előző 24 órában 14 cm friss hó esett, így már 136 cm vastag a hó, amely abszolút rekord mióta 1981-ben elkezdték rögzíteni az adatokat.

A napokban érkezett Laura mediterrán ciklonnak köszönhetően az a ritka eset fordult elő, hogy a DHMZ listáján hét mérőállomás is szerepel, ahol a hóréteg vastagsága meghaladja az egy métert. A magyarok közében is népszerű Plitvicei-tavak környékén is már méteres a hó, a pénteki videón látható, hogy milyen vastag havat kellett eltakarítaniuk. A tengerpart az Isztriai-félszigeten is behavazódott, valamint a népszerű szigeteken is havazott ez előző napokban.

Plitvicei-tavak környéke télen
Bár nem könnyű megbízható adatokhoz jutni az egykori jugoszláv archívumokból, de az elfogadott nézet szerint a mai horvát területek abszolút hórekordját 1938. február 18-án mérték a Risnjak Nemzeti Parkban található Schlosserov menedékház (1418 m) mellett 448 centiméteres vastagsággal.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.