Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Másfél méteres hó fedi a Hargitát

2012.02.23. Árvay Sándor

Másfél méteres hó fedi a Hargitát Hajlamosak vagyunk csak az Alpok és a Tátra lejtőinek hójelentéseit figyelni, pedig érdemes keletre is tekintenünk, ha síkirándulást szervezünk - főleg a Dunától keletre eső országrészekben lakó síelők számára kínál könnyen megközelíthető terepet a Kárpátok keleti vonulata.
Most, hogy a rendkívüli időjárást követően helyreálltak Romániában a normális közlekedési viszonyok, síelési úti célként Székelyföldet is megcélozhatjuk. Hargita megye legtöbb sípályáján tökéletesek a síelés feltételei, van ahol az egy métert is meghaladja a hóréteg vastagsága. S ismerve az ottani klímát, nyugodtan számolhatunk azzal, hogy március végén, április elején is lehet még síelni.

A Madarasi-Hargitán másfél méteres a hóréteg, a Súgó-, a Nagy Mihály- és a Kicsi Mihály-pályák állapota nagyon jó. Hargitafürdőn a Csipike-pályán másfél méter, a Kossuthon egy méter, a Miklóson pedig 55 centiméteres a sípályákon mért hó vastagsága. Utóbbi két pálya használatát jónak, a Csipike-pályát pedig nagyon jónak ítélte a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat - olvashatjuk a Székelyhon internetes portálon. Megtudhatjuk az is, hogy a Hargitafürdőn rendezett csíki símaratonként ismert, Mindannyiunk Egészségére elnevezésű tömeges sífutó versenyen például 114-en siklottak. A múlt század '80-as éveiben útjára indított tömegrendezvény az évek során több helyszínen zajlott. Az idei, 29. alkalommal megrendezett tömeges sífutó versenyt a hargitafürdői biatlonpályán rendezték, nagy sikerrel.
Hargitafürdő webkamera
Hargitafürdő webkamera
A Csíkszereda közelében lévő Tolvajos-pályán 70 centis a hóréteg vastagsága, kiváló körülmények között lehet síelni. A Somlyó pálya továbbra is használaton kívül van.

A homoródfürdői Lobogó pályán hetven centiméteres a hóréteg, a pálya minősége jó, akárcsak a tusnádfürdői pályáé, ahol ugyancsak hetven centiméteres a réteg. A három bucsini pályán (a Havason, a Bogdanon és a Bujdosón) 105, 110, illetve 100 centiméteres a hó, állapotuk kiváló. A borszéki Reménységen hatvanöt, a Prücsökön pedig negyvenöt centiméteres havat mértek, mindkettőn nagyon jól lehet sízni.

A gyergyócsomafalvi Veresvirág pályán negyvenöt centis a réteg, a sízési lehetőségek ezúttal nagyon jónak mondhatóak.

Az adatokat a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat, illetve Hargita Megye Prefektusi Hivatala hetente összegzi és közzéteszi, ám nem minden sípálya működtetője él a központi információs lehetőséggel - csak a fenti síközpontok adnak rendszeres tájékoztatást.

Januárban hatalmas hó esett a Madarasi Hargitán
KOMMENTEK
százas | 2012.02.23. 17:46
Ha elkészül végre az erdélyi autópálya s kicsit fejlesztenek még a székely testvérek s a Jóisten is megsegít, sokat leszek ott!
Hajnis Ferenc | 2012.02.23. 18:53
Csatlakozom az előttem íróhoz. Mindent megtennék, hogy segítsem az "erdélyi testvéreket" Remélem jövőre ott síelhetünk, nem a sógoroknál.
százas | 2012.02.24. 10:55
Sörapuval nem fogunk ott találkozni'
Bardos Zsolt | 2012.02.24. 14:29
Egyet értek.... Rengeteg pénzt hagyunk az osztrákoknál, szállás, síbérlet, étel-ital, stb. Ha a Székelyföldi sípályák gyorsabban elérhetőek lesznek mint most, nem kérdés, hogy sokkal szívesebben költöm el ezt a pénzt ott. Bárcsak itt tartanánk már....
Eszteván | 2012.02.24. 15:09
Én múlt hét végén síztem két napot a Madarasin. Nem az osztrák vagy francia síparadicsomokkal talál, de jól tudja az ember érezni ott magát, akár több napon keresztül is. Olcsóság, reggelre szépen előkészített pályák, jó hangulat, finom kaják.
És mindezekre rájön a táj vadsága,szépsége és szinte mindenki magyarul beszél.
Jártam már sokkal jobb helyeken, de ott érzem magam a legjobban és a szívemhez ez áll a legközelebb.
Sörapu. | 2012.02.24. 20:52
@százas: mi a baj Sörapuval? Hányszor síeltél már a Hargitán? Hány estét töltöttél a menedékházban, hányszor másztad meg a Madarasi csúcsot? Velem nem nehéz összefutni akár Udvarhelyen akár Ivóban. Tájékozódj kispofám mielőtt vakkantgatsz!
százas | 2012.02.24. 21:53
Ott születtem sörapu, a farkasok neveltek fel, a medvék vigyáztak rám.
Sörapu. | 2012.02.24. 22:16
Tehát, mi a probléma? Nem értelek még mindig.
százas | 2012.02.24. 22:24
A kokárdás beszólásod nem tetszett
százas | 2012.02.24. 23:28
A székely ember azt mondta egyszer nekem: A sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék. A kokárda sem.
hópapa | 2012.02.27. 10:11
Életem egyik legklasszabb porhavas sízése a Nagy Mihály-on történt, kb. 25 éve. :o)
AAron | 2012.02.28. 13:38
"az asszony nem ember,"

Százasné mit szól ehhez ?
százas | 2012.02.28. 20:49
Jaj te kötözködő AAron, ez egy vicc, (félig)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.