Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mátraszentistváni Sípark: 100 millió forintos fejlesztések

2021.01.12. Sípark.hu

Az Aktív Magyarország program részeként, 25 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 100 millió forint értékű beruházás keretében valósultak meg idén a hóágyúrendszerhez kapcsolódó fejlesztéseink.
Hóágyúzás a Síparkban
Hóágyúzás a Síparkban
A Síparkban dolgozó kollégáink tudják legjobban, mekkora probléma, amikor a hóágyúvezeték elpattan a föld alatt, a víz pedig a felszínre tör. Ezt ilyenkor mihamarabb fel kell tárni, és ki kell javítani, különben addig nem tudunk havat készíteni. A 2002-2004 között létesült gerincvezeték a talajban lejátszódó kémia és korróziós folyamatok, valamint mechanikai mozgások révén tönkrement, ezért a csőszakasz jelentős részének a cseréje mellett döntöttünk.

Olyan speciális öntvénycsöveket választottunk a fejlesztéshez, melyek jóval hosszabb ideig bírják és így kevesebb lesz a hiba, kevesebbet kell a talajt megbontanunk. Miután beszereztük a hatóságoktól a szükséges engedélyeket, ősszel elvégeztük több mint másfél kilométer hosszúságban a munkát. Az egyenesen Innsbruck mellől ideérkező csövek lefektetésével együtt került sor több víz, és elektromos szekrény cseréjére. Öt hagyományos felszíni vízkiengedő pont helyett a jövőben, földalatti megoldást alkalmazunk. Ezek új, fagymentes betonaknák melyekkel az automata hóágyúkat képesek vagyunk távolról is ki- és bekapcsolni.

Az elvégzett földmunkához kapcsolódóan az elektromos, valamint az optikai kábelhálózatot is fejlesztettük, amely a hóágyúk automatizálásához fontosak, és növelik az üzembiztonságot.

A síszezon hóbiztonságának növelése érdekében idén további négy új energiatakarékos, automatizált ventilátoros hóágyú, valamint egy lándzsás hóágyú is érkezett hozzánk.

A régi manuális hópótló gépekkel szemben jelentős időmegtakarítás és hatásfok növelés érhető el ezekkel a távolról elindítható, leállítható és vezérelhető berendezésekkel. Az eszközöket a fejlesztésekben élen járó két innovatív gyártó szállította le, a lengyel Supersnow és a dél-tiroli székhelyű TechnoAlpin.

Nagyon odafigyelünk, hogy a felső-mátrai falvakról az ideérkező sportolóknak a tiszta, kulturált környezet és a szép emlékek maradjanak meg. Ennek érdekében a Síparkban rengeteget festettünk a nyáron. A Mátraszentistváni buszfordulóban az elsősegélynyújtó-hely roskadozó tetőszerkezetét elbontottuk, helyére a többi Sípark épülettel harmonizáló, új fedélszék épült. Az épület homlokzatát kihasználva, a faluvég egy hangulatos kivilágított turisztikai óriásplakátot is kapott.

A Panorámalift mellett a hegytetőn pótoltuk a tönkrement és elbontott biztonsági karámkerítést. Ez a karám úgy készült, hogy a hegytetőn a szelet is jobban megfogja. Ide szintén turisztikai és egyéb információs táblák kerültek ki.
KOMMENTEK
Sansovino | 2021.01.12. 11:52
Türelmetlenül várjuk, hogy kipróbáljuk!
Jeszenszky Géza | 2021.01.12. 12:32
Gratulálok a hasznos és fontos munka elvégzéséhez! És köszönöm a szóhasználatot: hópótlás, hókészítés. Nem ágyúzunk!
Jeszenszky Géza
Tobzoska | 2021.01.12. 18:50
Jeszenszy úrral mélységesen egyetértek. Nem kell "militarizálni" a síelés világát. A harcot, a lövészárkok ásását, az ellenzék ellenséggé démonizálását hagyjuk meg orbánnak és a tíz éve regnáló hatalomgyárának.
beetle71 | 2021.01.12. 20:04
Hű de szép ívet húztatok az ártalmatlan hóágyútól a politikáig! Na jó, értem a poént... De azért nehogy már ezt is kisajátítsa a politika, és ezt a szót is ki kelljen zárni a köznyelvből. Örüljünk, hogy megvalósult a fejlesztés, melynek keretében elkészült: az új hópótlórendszer, a földalatti hókészítővezeték, az automata hókészítőgépek, az automatizált ventilátoros hópótlók, a (lándzsás, pardon) hosszú üreges rudas hókészítő. :-) Ettől (és a politikától) függetlenül, én örökké sajnálni fogom, hogy Viktor a foci helyett nem a síelést szereti, mert akkor stadionok helyett olyan pöpec 2000-es hegyünk lehetne már Felcsúton gánti kőből hegyi vasúttal, hogy eszembe sem jutna az Alpok. :-)
Tobzoska | 2021.01.12. 20:37
persze ez csak irónia volt. Úgy tudom, osztrákiában is a Schnekanone kifejezést használja a köznyelv, s nem a "Schneeersatzanlage" dívik. A gulyáságyú is inkább amolyan kedveskedő kifejezés abban a zord világban. S annak láttán az éhes baka nem fedezékbe vonul, hanem a csajkájával még repetát is remél. Tehát ne féljünk a hóágyútól. Az csak nekünk, síelőknek akar jót.
Ízirájdeer | 2021.01.13. 09:23
Géza bá! Hideg hegyet tegyék rendbe, hogy ujra sielhessünk rajta, ahogyan azt annó tettük, és tette Ön is odafent! Drámai állapotok uralkodnak, pedig ki merem jelenteni, hogy MO legjobb síterepe lehetne... Hagyják szétrohadni a kidőlt oszlopokat szomorú...
Tobzoska | 2021.01.13. 18:01
A Nagy Hideg hegy valóban szerintem MO legjobb terepe lehetne. Északi lejtő a Csarna (Fekete) völgybe, lent patak, tehát egy kisebb víztározót is ki lehetne alakítani. A megközelíthetőségét tekintve azonban a közvetlen autós eljutás kizárandó. Valami libegő féle kellene, esetleg a kisvasúttal párosítva. A víztározóval a villám árvizek pusztítását is tompítani lehetne, s akkor a Kemencei erdei vasút is üzembiztosabb lehetne.
százas | 2021.01.13. 18:40
Nagyon nem kellemes politikai jellegű kommenteket olvasni ezen az oldalon. Vannak erre más fórumok, ha lehet azokat használjátok! Köszönöm!
M61021 | 2021.01.14. 08:13
A hóágyú szóhasználattal semmi bajom, az még nem militarizál, de itt én sem szívesen olvasok politikát. Hideg-Hegy nekem is szívem csücske a Magas-Taxi túristaházzal együtt. Sajnos normális, gyors megközelítés hiánya és a gyenge telek miatt is ritkán használható. Utoljára 2017 ápr. 22-én síeltünk ott :) Az északin az új felvonó nem is tudom hány napot üzemelt? Jó lenne fejleszteni, de nagyon összetett a feladat. Így inkább csendes turisztikai központ marad.
Adamant | 2021.01.14. 12:48
Valaki meg tudná mondani melyik meredek pálya lesz nyitva biztosan vasárnap, mert oda mennék, Eplény 4-es vagy MSzIstván 1,2 ?
Fejes Péter | 2021.01.15. 23:49
Ma síztem itt. Pénteken délután időjárás korrekt, pálya állapota meglepően jó . Sorbaállás 3-8 perc. Gondolom szombat, vasárnap más lesz a helyzet tömeg miatt. A húsz eurós 3 órás jegy az foghózús. Ez van. Remélem, hogy Székely Péter is olvassa, a kommentemet, mert 10 év alatt nekem ez a második, lassan miatta nem nézem a sielők.hu mert ő mindenhez ért! PS: nem akarom megsérteni Székely Urat! Írhat választ: erre a címre is fejespeter@upcmail.hu címre .is

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.