Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mátraszentisván: tilos a belépés a sípálya területére!

2020.12.30. sielok.hu

Napok óta küzd a Mátraszentistváni Sípark a "hívatlan betolakodókkal". Az ünnepek között sokan kirándulnak a szabadba, ahol havat jobbára csak a hóágyúzott sípályán találtak. A tiltás ellenére sokan másznak át a kerítésen és élvezik a havat a még félkésznek sem mondható pályán.
A síiskola webkamerája december 29-én
A síiskola webkamerája december 29-én
Erbeszkorn Tamás, a Sípark szóvivője elmondta, hogy az alábbi posztban közzétett állapotok már napok óta tartanak. A webkamerákon is látszik, hogy sokan nem veszik figyelembe a tiltást, vagyis a behavazott terület már lezárt és magánterületen található. Szánkósok és hóra kiéhezett gyalogosok kíváncsisága szó szerint "sárba tiporja" a Sípark eddigi erőfeszítéseit.
A Sípark már megkezdte a hóágyúzást, amelyet azonban a megérkezett enyhe időjárás miatt félbe kellett szakítaniuk. A tanulópályára vékony hóréteget tudtak képezni, máshol a tartósabb tárolás érdekében kisebb hódombokba gyűjtötték a havat. Az ily módon tárolt hó tovább megtartja minőségét és a magas nedvességtartalma miatt fontos ezeket a hódepókat érintetlenül hagyni.

Ezt (sem) veszik figyelembe a hívatlan látogatók, akik megbontják a hókupacokat, amelyek így kevésbé ellenállók az időjárással szemben. Ezzel az elmúlt időszak hóágyúzásának az eredményét teszik tönkre. Természetesen nem mutatnak jól a hószőnyegen a sáros lábnyomok, valamint az otthagyott kutyaürülékek sem.

A szóvivő szerint a mostani időjárási előrejelzések tükrében nehéz megmondani, hogy mikor folytatódhat a hóágyúzás és mikor nyithatnak ki az idei szezonban.
KOMMENTEK
Viri | 2020.12.30. 19:30
Szomorú a fegyelmezetlenség! Ők biztos nem sízők, mert ha azok lennének nem tennének ilyet tudván, hogy mekkora kárt okoznak. Nem beszélve az anyagiakról, melyet a Sípark fektet a hógyártásba! Vagy csak azért is?!
gyorshajtó | 2020.12.31. 09:11
Ezek szerint az elmúlt hetekben az eplényi pályán 500 m tengerszint feletti magasságban jóval hidegebb volt mint a mátraszentistváni sípályánál(800m magasság!)? Ez elég nehezen hihető. Eplényben már kb. két hete nyitva van 1,1km pálya. Vajon mit tudhatnak ők amit a mátraszentistvániak nem?
Lata | 2020.12.31. 09:23
Sajnos ilyen a magyar mentalitás! Ami a tied azaz enyém is ami az enyém ahhoz neked semmi közöd. De hát minden a fejekben dől e. Lehet egyfajta megoldás a sípark 1-2 alkalmazottja felügyelje a rendet és küldje el a szánkózókat. BUÉK és Üdv mindenkinek 1 síelő
TZoli | 2020.12.31. 09:23
Voltál Eplényben? Nem annyira napnak kitett mint MSZI. Egy szurdokvölgy a Malom patakkal, ahol egy kissé megreked hideg. Pár párás ködös nap elég volt hogy az A1-et lehavazzák és ezt őrizgették míg tudták. De nem volt egy nagy élmény.
Lata | 2020.12.31. 09:31
Kedves gyorshajtó rugózhatunk e komoly kérdésen de akkor még vesézzük ki Kékestető mit nem tud?
bouquetk | 2020.12.31. 10:24
Ugyan már, ez mennyiben más annál, amikor azt osztrákok azt kérték, hogy lehetőség szerint senki ne menjen hozzájuk mostanában, erre nálunk mindenki azon agyalt, hogyan lehet kijátszani a szabályokat. Nekem még egy FB zárt csoportban is majd leszedték a fejem, amikor azt írtam, hogy talán nem kéne. Nálunk mindenki maga dönti el, hogy melyik szabály vonatkozik rá. Ezért ilyen ez egész ország.
gyorshajtó | 2020.12.31. 14:18
Kedves Lata!

Kékestető semmit sem tud szerintem még hóágyújuk sincs(pár éve voltam akkor még nem volt ha azóta szereztek akkor elnézést) egy pálya, tömeg stb. Nem akarok a kérdésen rugózni én csak sielni szeretnék valahol legalább a jövő év elején, de külföldre nem mehetünk itthon meg sehol sincs hó.
SíoktatóPark | 2020.12.31. 15:53
Nem az itteni hozzászólásokra reagálva, az érdeklődőkkel szeretnék néhány tényt megosztani a Síoktatóparkról. A webcam képen látható terület a Síoktatópark. Száz éve is magántulajdonban volt, és most is abban van (úgy ahogy a Sípark jelentős része is). Senki sem vette el a szánkózók elől, a természettől, a turistáktól, ugyanis ez egy szántóföldi parcella volt. A tulajdonosok sí- és snowboard oktatás céljából hozták létre a kétezres évek elején. Szezononként 3500-4500 javarészt gyermeket oktatnak itt a Mátraszentistváni Síiskola szakképzett sí- és snowboardoktatói. A képen látható jól körbekerített, kitáblázott területen értékes berendezések vannak kint hagyva. Az oktatók, munkatársak, liftek startra készek. Már csak a hó hiányzik! A síiskola infrastruktúrája 100%-ig magánberuházásként valósult meg. A képen látható hó mesterséges. Ezért vízdíjat kell fizetni (még a patakból kivett vízért is fizetni kell), az áramért is stb. A hóágyúsok 12 órás műszakokban megfeszített munkával hóágyúznak amikor lehet. Decemberben minden lehetőség ki volt használva a hókészítéshez. A legyártott hó körül még sáros a talaj. Így arra a sarat behordják akik cipővel rámennek. Nem csak a képen látható emberek jártak be a területre. Sajnos összesen százak bejutottak az elzárt ingatlanra. Ekkora terhelést nem bír ki egy olyan terület sem, ahol még friss, nedves technikai hó van. A hódombok hamarabb is elolvadnak, ha nem homogén a felszínük. Könnyen elképzelhető, hogy esőben, meleg szélben van különbség. A sáros hó hamarabb olvad, és a síelőknek sem szeretne senki rossz minőségű pályát biztosítani. A friss hóágyúzott hó előbb ki kell hogy száradjon, csak utána lehet széttúrni géppel. A járványügyi szabályokat a létesítmény komolyan veszi, a síeléshez ki is van dolgozva a protokol. Azt be is kell tudni tartani, ellenkező esetben a bezárást kockáztatja a létesítmény. Nem együttműködő emberekkel ez hogyan is lenne megvalósítható.
Kovix | 2020.12.31. 18:29
Sziasztok! Gyorshajtónak válaszolnám, hogy nem hiszem, hogy Eplénybe hidegebb lenne mint Mátraszentistvánba, akármilyen szurdokvölgy is az. Szerintem csak a két cég üzemeltetői tudnának pontos adatokat a téli átlaghőmérsékletről, ami mindkét esetben elég meleg lehet. Úgy gondolom Mátrszentistván hidegebb lehet (szerintem!), bár az a különbség semmit sem számít. Amit jobban tudnak Eplényben az az, hogy a hóagyúkapacitásuk jobb lehet, tehát egy óra alatt jóval több köbméter havat gyártanak. Gondolom a ráfordított összeg is többszöröse a Mátraszentistvánénak. Évek óta megy a rivalizálás a két terep között. Örüljünk, hogy Magyarországon "még" tudunk síelni és annak is, hogy vannak olyanok akik ilyen körülmények között befektetnek és áldoznak a magyar sísporta, mindegy hogy az hol van az országban.
magnum56 | 2021.01.01. 11:44
Értem én, hogy a hógyártás, a pályakezelés pénzbe kerül, meg hogy ez magánterület.
De azért az éremnek van egy másik oldala is.
Ha én lennék a Sípark üzemeltetője, nem biztos, hogy elzavarnám a "hívatlan betolakodókat". Mert lehet, hogy 1-2 hónap múlva ők már nem betolakodónak, hanem "kedves vendég"-nek fognak számítani. De akit egyszer elkergetnek, az nem valószínű, hogy visszatér majd fizető vendégként.
Azt sem hiszem, hogy valóban tetemes kárt okoznának szánkózással és hógolyózással. Szerintem, ha hidegebbre fordul az idő, akkor a hóágyúzással egy fél óra alatt be lehet hozni az okozott kárt.
Az értékes berendezéseket pedig nem a kisgyerekekkel érkező szánkózóktól kell félteni. Vagy talán elloptak valamit, netán megrongálták a berendezéseket? Nem olvastam ilyesmiről a cikkben.
Szóval, én még üzleti megfontolásból is inkább hagynám, hogy egy kis havat a "sárba tiporjanak", mint azt, hogy elzavarják azokat, akik most örülnek a hónak, és majd később talán síelni is visszajönnének. De emberileg sem mindegy, hogy mit gondolnak és éreznek. Azt-e, hogy volt egy jó napunk és máskor is szívesen eljövünk ide, vagy azt, hogy elkergettek és ide soha többé nem jövünk.
De ez csak az én véleményem.
TZoli | 2021.01.01. 14:54
Azért a kutyaürüléket otthon hagyhatták volna...
Kovix! Ugyan ez csak az előrejelzés volt, de nagyjából ez bejött, és itt jól látszik miért tudtak Eplényben sípályát csinálni, MSZI-n pedig nem.
https://www.idokep.hu/hirek/igy-ara...szt-el-minket-a-hideg-az-...
Tobzoska | 2021.01.01. 18:22
ha magánterület a sípark, akkor ha kutya kutya f...át is eszi, nem megyünk be, ha nincs nyitva. Ez azt hiszem, faék egyszerű dolog. Senki sem örülne, ha a saját lakásába beszambázna néhány alak, mondván, hogy csak körül néznek egy kicsit, vagy nyáron bemászunk egy kertbe, s lelegeljük a cseresznyefát. Bűncselekményt követünk el.
Peter Szekely | 2021.01.02. 10:46
Szabadon kell engedni néhány örzökutyát
magnum56 | 2021.01.02. 15:25
Tobzoska!
A Sípark nem teljes egészében magánterület, nincs is mindenütt bekerítve, sőt még egy turistaút is átmegy rajta. Tehát még jogilag sem olyan eccerű, mint egy faék.
De én nem is jogi szempontból néztem, hanem üzleti és emberi oldalról.

Szállástippek
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.