Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Meg lehet tanulni síelni három nap alatt?

2016.11.02. Bata Attila

Igazán figyelemfelkeltő ajánlattal álltak elő a svájci síoktatók. Azt ígérik, hogy mindenkit meg tudnak tanítani síelni három nap alatt, olyan szinten, hogy egy egyszerű kék pályán kényelmesen le tud jönni. Erre még látványos esküt is tettek egy híres svájci történelmi helyszínen.
Szomorú tendencia, hogy a síelés fellegvárainak tartott alpesi országokban (Ausztria vagy Svájc) egyre csökken a síelők száma. Az erre adott válaszok különbözőek. Van ahol a fiatalok síelését segítik anyagilag is, hiszen ha fiatalon nem szeretik meg a téli sportokat, akkor idősebb korukra már végleg elvesztek a síelésnek. A svájciak még tesznek egy kísérlet arra, hogy visszacsábítsák a pályára azokat az időseket, akiknek a síelés eddig kimaradt az életükből.

Az eskütétel
Látványos akcióval hívták fel a figyelmet legújabb ajánlatukra a svájci síoktatók. A 172 síiskolát tömörítő szervezet férfi és női oktatói ünnepélyes esküt tettek arra, hogy mindenkit megtanítanak síelni egy háromnapos tanfolyam alatt. Az esküre a Vierwaldstätti-tó melletti domboldalon található Rütli-mezőn került sor, ugyanott ahol annak idején három ősi kanton vezetője esküdt tett a megbékélésre, amelyből később többi kanton csatlakozásával egy Habsburg ellenes szövetség alakult ki.

A síoktatók azt vállalják, hogy egy háromnapos kurzus után, napi négy óra tanulással, a jelentkezők képesek lesznek párhuzamos lécekkel leküzdeni egy egyszerűbb kék pályát. Kezdőket és újrakezdőket várnak, 9 és 99 év közöttieket. Fontos hangsúlyozni, hogy az ajánlat csak privát oktatásra (egyszemélyes) vonatkozik.

Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy ennyi idő alatt tényleg megtanulhat-e mindenki síelni az említett szinten. Ha mégsem sikerülne, akkor a svájci oktatók felajánlanak egy ismétlő kurzust, teljesen ingyen!
KOMMENTEK
Husszár Katalin | 2016.11.02. 13:29
Nekem reálisnak tűnik.
tothlevente | 2016.11.02. 14:52
Simán meg lehet tanulni. Számtalan embert tanítottam már meg ennyi idő alatt.
Kanyarsíklub Replaci | 2016.11.02. 20:56
Az ördög a részletekben van, ahogy mondják. Náluk egy tíz órás csoportos tanfolyam 10 fős létszámából 7 személy szokott biztonságosan alaplendülettel közlekedni kék pályán. Ebben benne vannak a szintnek megfelelő alapfunkciók tudatos, készségszintű alkalmazása. Az, hogy már a befordulás is párhuzamos lécekkel menjen, egy más tészta. Vannak ügyes, tehetséges tanulók, akiknél reális, de ez a kisebbség. Szerintem.
tibor.becker | 2016.11.03. 14:47
Így igaz. Voltak akiket sikerült 3 nap alatt, volt akit egy egész életen át nem sikerült megtanítanom. (amatőr sítanárként). Az is kérdés, mit fogadunk el "párhuzamos léccel" való fordulásnak.
SíMan | 2016.11.04. 09:15
Tényleg a részleteken sok múlik! Mit jelent az "egyszerűbb kék pálya"? A "párhuzamos lécekkel" jelentheti az egyenes siklást is. De nem akarok kekeckedni. Egy marketing fogás, csak nem tudom átgondolták-e a következményeit? Milyen nyomást helyeznek magukra, a többi síoktatóra!
Lackó | 2016.11.04. 19:22
Na, ez tuti nem lesz egy korrekt síelés!
Nem reális, és nem lehet megtanítani.
Bárkinél ennyi idő alatt pedig biztosan nem. Valami látszatdolgot össze lehet erőltetni ennyi idő alatt is, de jól kitolnak a tanulóval, mert a további fejlődésének tesznek keresztbe a kapkodással és a látszatsikerrel.
Kár, hogy ilyen komolytalan dologhoz adják a nevüket a svájci oktatók. :-/
mathejozsef | 2016.11.04. 20:38
En a felesegem 33 evesen egy nap alatt tanitotam meg Zell Am Seen azelott egyszer volt si a laban egy lanka hegyoldalon ami nem volt elokeszitve es gyalog kelett kimaszni harmat ereszkedett mindharomszol leesett aszt monta eloszor s utoljara van si a laban ! Igaz nem foglalkoztam vele en sieltem a haverokal ! Mikor Zell Am Seeben Leszaltunk a felvonorol elmagyaraztam az alapokat az egyensojt es hogy kel fordulni es menes kozbe meg iranyitgattam ! Egy lankabb kek palyan keztuk ,indulakor ketszer haromszor leesett de estere ugy megianult hogy mar egy konyebb pirosal is megbirkozott eses nelkul ! Ot napra mar kemenyebb piros pajan ami megfelel konyebb feketenek is nekiment es volt mikor sikerult eses nelkul ! Ugyhogy a harom nap realis !
Norcea | 2016.11.06. 12:12
Én kb. ennyi idő alatt tanultam meg egy sítáborban, negyedik nap lementem gond nélkül párhuzamos lécekkel a piros pályán. Előtte a harmadik nap végén lekínlódtam magam a maribori versenypálya meredekjén a felvonóhoz.
És nincs különösebben kifinomult egyensúlyérzékem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.