Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Meghalt a világ egyik legjobb női extrémsíelője Koszovóban

2024.02.22. Fóris Gábor

A végzetes baleset a koszovói Brezovica síközpontban történt február 13-án. Az 54 éves Catherine Kasha Rigby a pályán kívül sízett, amikor egy fának csapódott. Rigby, akit a világ egyik legjobb női telemark sízőjeként tartanak számon Koszovóban járt a Tour de Piste rendezvényen, amelyen szakértő síelők feltérképezetlen sípályákat próbálnak ki.
Kép forrása: NBC5 News
Kép forrása: NBC5 News
Rigby vőlegényével volt Koszovóban, a brezovicai síközpontban síztek. A síterep legmagasabb részén a Sasfészeknek hívott részen síeltek, amikor Rigbyt elkapta egy kisebb lavina, ami egy fának sodorta, ahol az ütközés következtében életét vesztette. Vőlegénye, Wolfe Murray fél perc alatt megtalálta, de hiába kezdte meg az újraélesztését nem sikerült megmentenie. A koszovói rendőrség szerint a nő letért a kijelölt pályáról, ahol az esős és meleg idő miatt lavinaveszély volt.
A Sasfészek veszélyes hely, amely az elmúlt 50 évben jól ismert a lavináiról. Mielőtt arra megy valaki, érdemes megkérdezni a helyieket, hogy hova és mikor menjenek, ha túl meleg van vagy erősen havazik. Az emberek rendszeresen azért halnak meg, mert nem figyelnek a figyelmeztetésekre.
– írta a síközpont közösségi oldalának hozzászólásában egy szerb snowboardoktató.

"Tegnap nagyon rossz idő volt a síeléshez. A nő párjával már kétszer lecsúszott ugyanazon a helyen, a harmadik csúszásnál indították be a lavinát. Partnere hiába hívta a hegyi mentőket, a nő olyan súlyosan sérült, hogy már nem lehetett megmenteni az életét." – írta közösségi oldalán a síközpont.
Az NBC 5 híradása
A síterep a közösségi oldalon mondott köszönetet annak a hat sízőnek, akiknek a nehezen megközelíthető terepről sikerült lehozniuk a holttestet. „Nagy köszönet ezeknek a csodálatos és bátor helyi síelőknek, akik életüket kockáztatták egy lavina csapdájába esett síelő holttestének visszaszerzéséért. Marko Stanišić, Endrit Hadžikadrija, Rifat Bitići, Meriton Bobaj, Radovan Sibinović, Milan Petrović, Ivan Stojanović, Nikola Nikolić, Mihajlo Ilić” - áll a közleményben.

A terep egy átlag sízőnek valóban nehéz, de Rigby ennél sokkal komolyabb hegyoldalakon bizonyított életében, sőt kifejezetten veszélyes helyeken sízett. Catherine Kasha Rigby évtizedeken át járta a világot, az egyik legjobb női telemark- és extrémsíelőjének tartott sportoló elsőként csúszott le a világ több félelmetes hegycsúcsáról. A telemark síelés az alpesi és az északi sízés kombinációja, amikor a sportoló minden fordulatnál behajlítja a térdét és felemeli a sílécről a sarkát, ami egy csuklós kábellel van a kötés elejéhez rögzítve.

Catherine Kasha Rigby 1970-ben született a vermonti Stowe-ban, az Egyesült Államokban. Amint megtanult járni, síelni kezdett, tinédzserként telemark síelő lett. Pályafutása 22 évesen kezdődött, amikor telemark és extrém síversenyeken indult. Életében a síelés és az utazás iránti szeretete volt a hajtóerő. Expedíciós síző volt, a világ minden tájára eljutott, Bolíviától Indián át Alaszkáig. Sok nemzedékre volt hatással, sok síelő úgy nőtt fel, hogy szobáik falán Rigby nézett le rájuk a plakátokról. Példakép és mentor volt a hegyekben és az életben is. Soha nem állított össze teljes listát hegymászási eredményeiről, mert nem ez volt a lényeges számára, hanem maguk az élmények voltak a fontosak. Egyike volt annak a három amerikai nőnek, akik több 8000 méteres csúcsról csúsztak le a Himalájában. Egy az Outside Magazine-ban 1996-ban megjelent újságcikk így foglalta össze Rigbynek a sízéssel kapcsolatos gondolatait:
Az alpesi síelők úgy néznek ki, mintha a lábuk beragadt volna a betonba. A telemark sízés a mobilitásról, a ritmusról és egyensúlyról szól. És persze a sebességből, szeretek gyorsan menni – nagyon gyorsan.
Fiatalkori interjú Kasha Rigbyvel
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.