Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megkezdődött a szezon Franciaországban is

2012.10.01. Bata Attila

Megkezdődött a szezon Franciaországban is Az osztrák, svájci és olasz gleccserek után pénteken a francia Tignes gleccsere is megnyitotta kapuit, így egy újabb alpesi országban indult be a 2012/2013-as szezon. A tervek szerint, ha az időjárás nem szól közbe, akkor Tignes egészen májusig nyitva tart. Ősszel Les 2 Alpes is kinyit ideiglenesen.
Megnyílt, de egyelőre ez a legjobb hír a gleccserrel kapcsolatban, hiszen az első napokban megjelent 300 síelő kissé elázott – az esőben. A meteorológusok lassú javulással számolnak, esetleg hó is érkezhet a mostani hétvégére.

Hosszú évek óta már csak a tradíció tartja életben a francia gleccsert a nyári hónapban. Bár az üzemeltetők az idén is arról tájékoztattak, hogy 28%-kal több jegyet adtak el a nyáron, de ebben benne vannak azok a jegyek is, amelyek nem kötődnek szorosan a síeléshez.

Így kezdődött a nyár! Az első nap képe június 22-én.
Így kezdődött a nyár! Az első nap képe június 22-én.
Az augusztus végi és szeptemberi meleg megtépázta a gleccser havát, a mostani nyitáshoz nagyon kellett a múlt hét elején érkezett 20 cm friss hó, amely nem volt elég mindenhová. Sajnos, évek óta nem fordult elő, hogy nyitáskor ne legyen elég hó a 3500-as szektor területén, ezért most ez a rész a következő nagyobb havazásig zárva tart. Kárpótlásként a napijegyek árát 25%-kal csökkentették az üzemeltetők. Ehhez jött még a szombati esőzés, így tényleg érdemes még egy kicsit várni az első, őszi, francia gleccserélményre.

A hagyományok szerint amúgy is a versenyzők lepik el még ilyenkor a gleccsert, ahogy az üzemeltetők mondják ezek a bukósisakos hetek. A mondás még abból az időszakból maradt, amikor jobbára csak a versenyzők viseltek sisakot. Itt is Mindenszentek napja a fordulópont, onnantól kezdve már jelentősebben nő a hobbisíelők száma is. A Grande Motte gleccseren jelenleg 3032 és 3456 méter között lehet síelni, amely területet 7 lift szolgál ki.

Szokás szerint Les 2 Alpes nyit ki másodiknak, a francia őszi oktatási szünet idejére, október 27. és november 4. között, ekkor tartják a hagyományos gleccser fesztivált. Utána azonnal bezárnak, és majd valamikor november végén nyitnak újra.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.