Menü ≡

Méteres havazás érkezett az olasz-francia határra

2021.11.15. | Szerző: Bata Attila
Érdekes meteorológia jelenségnek lehetünk tanúi az elmúlt napokban. A havazás iránya az Alpokban ezúttal keletről nyugati irányba tart és jelenleg a francia és olasz hegyeket takarja be elég vastagon. Holnap reggelig néhány helyen méteres hóra lehet számítani.
h i r d e t é s
Leggyakrabban azt szokhattuk meg, hogy a havazás elkezdődik a francia hegyekben, majd szépen végigvonul az Alpokon és végül a keleti részen, az osztrák hegyekben búcsúzik. Ezúttal a ritkább verziót tapasztalhatjuk. A havazás szombat délután kezdődött Ausztriában, annak is a nyugati részében és vasárnapra már 30-50 cm havat hozott. A havazás folytatta az útját nyugat felé, vasárnap délutántól már az olasz-francia határon tombol, jelenleg is itt havazik a legintenzívebben.

Svájcban tegnap az osztrák határhoz közeli hegyekben hullott 20-30 cm hó, ma estig Wallis kantonban (Zermatt) várható 30-50 cm friss hó 2200 méter felett.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az előzetes meteorológiai előrejelzések az olasz Piemont régióba várták a legtöbb havat. Az eltérő előrejelzéseket ígérő várakozások 80-150 cm közötti havat jósoltak kedd reggelre. Ma délben pl. Prali síterepén (kb. 2500 méter) már 80 cm havat mértek.

Erősen havazik az ismert francia síterepek pl. Tignes és Val d'Isere magasabb régióiban is, kb. 1800 méter felett. A havazás a Pireneusokra is átterjedt, itt is kb. 80 cm hó várható holnapig. 
2021.11.15. 12:57:24 golo
https://wepowder.com/en/forum/topic.../248815
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »