Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres havazás Olaszország középső részén

2015.03.08. Bata Attila

Olaszországot nem akarja elengedni a tél még egyelőre. Az ország közepét az elmúlt napokban ismét hatalmas havazás terítette be. Számos helyen 1,5-2 méter hó hullott 24 óra alatt. A havazás természetesen megbénította a közlekedést, a falvakat zárt el és áramszünetet okozott sok helyen.
Abruzzo és Molise régiók Rómától keletre fekszenek és az idén már nem először áll méterekben a hó az Appenninekben. A régi totózók által örökre megjegyzett Campobasso településen (701 méter) pénteken fél méter hó hullott. Az itteni A24-es autópálya hegyi szakaszán már megszokták, hogy havazik, de ennyit még itt sem mértek ilyen rövid idő alatt. Pénteken 24 óra alatt 146 cm hó hullott az autópályára, ez itt új rekord.

Valle Castellana 150-170 cm
Valle Castellana 150-170 cm
Voltak helyek ahol még ennél is több hullott, Valle Castellana településen (625 méter) 170 centi havat mértek, a községhez vezető úton pedig háromméteres hófalakat emelt a viharos szél. Abruzzo régió több helyéről is két méternél több havat jelentettek a helyi amatőr meteorológusok.

Campo di Giove: másfél méter
A helyiek nagy bánatára nincs intézet, amely hiteles és hivatalos meteorológiai adatokat szolgáltatnak vagy hagyna jóvá a környékről. Ezért az amatőr időjárás rajongók összefogtak és bizonyítékokat gyűjtenek arra, hogy egy nap alatt itt tényleg 2 méter hó esett egy nap alatt.

Ez azért fontos, mert a jelenleg nyilvántartott és elfogadott rekord 193 cm, ennyi hullott a colorádói Silver Lake mellett 24 óra alatt 1921. április 21-ről 22-re.

Pescopennataro, Molise régió hólapátolás a viharos szélben
A nagy havazásoknak már vannak itt előzményei. Érdekesség, hogy egy helyi meteorológus a szintén Abruzzo tartományban található Roccacaramanico településen 24 óra alatt 365 centiméteres havazást mért 1963. december 17-én, ezt ugyan publikálta akkor az olasz meteorológiai magazinban, de soha senki nem hitelesítette.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.