Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Appenninek: hatalmas havazás Olaszország középső részén

2022.03.03. Bata Attila

Hétvégén kissé délebbre húzódott a havazás Olaszországban. Ezúttal az Appenninek-hegység legendásan havas Abruzzo része kapott annyi havat, hogy néhány településen komoly fennakadásokat okozott a havazás.
(Kép: Roccacaramanico / facebook)
(Kép: Roccacaramanico / facebook)
Az Abruzzo régió Rómától keletre található és egészen az Adriai-tengerig elterül. Az Alpokhoz képest délebbre fekszik, általában kevesebb havat kap, mint a hazai síelők körében ismertebb Alpok. Azonban itt is találunk síterepeket, és néha nagyon rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék terítheti be a környéket, mint az előző hétvégén is.

A régió településeire jellemzők a szűkebb utcák, ahol a havat könnyen összefújja a szél, és a háztetőkről is bőven csúszik le. Ilyenkor többméteres hótorlaszok alakulnak ki, amelyek pl. eltorlaszolják a bejáratokat vagy simán beterítik az alacsonyabban található ablakokat.

Ilyen település is a képeken látható Roccacaramanico, amely "csak" 1050 méteres magasságban fekszik és igazi téli világgá változott. Pontos hómennyiségről nehéz beszélni. Több helyen is kétméternyi friss hóról írnak, de ez inkább azokra a helyekre lehet igaz, ahol a hó feltorlódott.
Kijárat az utcára (Kép: Roccacaramanico / facebook)
Kijárat az utcára (Kép: Roccacaramanico / facebook)
Az biztos, hogy szemmel láthatóan is sok hó hullott, és az is biztos, hogy ez annyira nem meglepetés. Néhány évvel ezelőtt már írtunk az itteni hatalmas havazásokról. Sőt! Az egyik olasz amatőr meteorológus szerint 1961. december 17-én az említett településen 365 centiméter hó hullott 24 óra alatt. Ezt nem hivatalos világrekordnak tekintik a helyiek, mivel a nemzetközi szervezetek helyi meteorológiai állomás hiányában nem hitelesítették a rekordot.
Webkamera. A közeli Ovindoli síterepe a havazás után. A 80-as években Vatikánból ide járt ki titokban síelni II. János Pál pápa
Webkamera. A közeli Ovindoli síterepe a havazás után. A 80-as években Vatikánból ide járt ki titokban síelni II. János Pál pápa
Érdekesség, hogy a mostani hétvégére újabb havazást jósolnak a meteorológusok a régióba, ám ezúttal kisebb mennyiségben.

A cikk alatt néhány korábbi írásunk a környék korábbi havazásairól.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.