Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Világrekord lehetne: 256 cm hó hullott 18 óra alatt

2015.03.11. | Szerző: Bata Attila
Olasz amatőr meteorológusok szerint megdőlt a 24 óra alatt lehullott legnagyobb havazás világrekordja. A múlt héten Olaszország középső részén, több helyen is 2 méter feletti friss havat mértek nagyon rövid idő alatt. Hiába a lelkes dokumentáció, az még kérdéses, hogy hitelesítik-e a világrekordot.
h i r d e t é s
A múlt heti hatalmas havazásról az Appenninekben már mi is beszámoltunk. A térség földrajzi és klímaviszonyai ideális feltételeket biztosítanak egy rövid idő alatt lehulló hatalmas hómennyiségnek. Erre már a múlt heti eset előtt is volt példa az idén. Sőt! 1961 decemberében egy helyi meteorológus 365 cm friss havat mért 24 óra alatt Roccacaramanico (878 méter) településen. Megfigyelését publikálta az olasz meteorológusok folyóiratában, azonban ennek az adatnak azóta sem találják a nyomát az adatbázisban és hivatalosan sosem hitelesítették világrekordnak.

Capracotta: ennyi hullott a városban
A hivatalos világrekordot az amerikai Colorado államban található Silver Lake tartja, ahol 1921. április 20-ról 21-re 193 cm hó hullott, ez az elfogadott rekord 24 órás időtartamra.

És ennyi havat kellett lapátolni a közeli síterepen (Monte Magnola Impianti Ovindoli)
Az olaszok a múlt héten biztosak voltak benne, hogy az Abruzzo és Molise régiókban ennél több hó hullott, ezért megpróbálták dokumentálni a havazást. A megfigyeléseik szerint 18 óra alatt 256 cm hó hullott Capracotta (1421 m) településen, valamint 240 cm Pescocostanzo (1395 m) településen. Mindkét adat meghaladja a korábbi csúcsot. A nemzetközi szervezet (WMO) és a Guinness rekordok könyvének malmai elég lassan őrölnek, az még csak a jövő zenéje, hogy ezeket az adatokat hivatalosan is elismerik-e új rekordként.

Szöveg: www.meteoweb.eu Képek: Meteo Real Time/Facebook


2015.03.12. 10:20:20 foldesjimko
Durva...!
2015.03.12. 10:32:08 preislergy
Egy kicsi jöhetett volna a hazai síterepekre is.
Szóval ez nem semmi, hihetetlen! Szélsősége időjárásból van bőven.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »