Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas hó fogságából ásták ki a japán síterepet

2022.03.07. Bata Attila

A japán síterepek az idei szezonban is hozzák havas formájukat. Az ország középső részén található síterepen február vége felé már közel hétméteres hóban lehetett síelni pályán kívül.
(Kép: Myoko Snowsports)
(Kép: Myoko Snowsports)
Hatalmas japán havazásról leginkább az ország északi része, a Hokkaido régió szokott beugrani a havazás szerelmeseinek. Itt található például Szapporo, az egykori olimpiai helyszín. Ezúttal azonban Tokióval közel "hasonló magasságban", a Myoko-hegységben is rengeteg hó hullott. Érdekesség, hogy itt egy másik egykori olimpiai helyszín, Nagano található.
Néhány nappal ezelőtt (Kép: Myoko Snowsports)
Néhány nappal ezelőtt (Kép: Myoko Snowsports)
Myoko környékén több síterep is található, a mostani felvételek a Lotte Arai síterepről származnak. Négy nap alatt, február 20. és 24. között a síterepen 250 centiméter hó hullott, amely után a hóréteg vastagsága a hegyállomáson elérte a 680 centimétert! A képeken is látszik, hogy volt bőven munkájuk a síliftek kiásásával.
Ez még a február 20-24-i nagy havazás előtt. Eltűnt a lift széke a hóban (Kép: Myoko Snowsports)
Ez még a február 20-24-i nagy havazás előtt. Eltűnt a lift széke a hóban (Kép: Myoko Snowsports)
A síterep aljában három szálloda is található, amelyek között a közlekedést a videóban látható folyosókkal oldották meg. A háromméteres hófalak között két méter széles ösvényt vágtak. Esténként a hóba lámpákat szúrtak, így elkészült a romantikus világítás is.
Három méter magas hófolyosó a völgyben
A nagyon havas síterepek kedvenc statisztikája, hogy mennyi hó hullik a szezonban. Ez azt jelenti, hogy szeptember 1. után hullott minden centiméter havat összeadnak, és kijön egy összesített szám. Természetesen ilyen vastag hó sosem marad meg, de a napi értékeket összeadva jól látszik, hogy egy síterep mennyire hóbiztos. Itt a hétvégén már 21 méternél, egész pontosan 2122 centiméternél tartottak. Ez egy hatalmas szám. Összehasonlításként, amikor az Alpokban egy szezonban 13-15 méter hó lehull egy síterepen, akkor már gyakran az évtized havazásáról beszélünk.

A februári nagy havazás óta csökkent a hóréteg vastagsága, de a hétvégén még 575 centimétert mértek a hegyen és 300-at a völgyben.
Egy másik síterep februárban. Aznap 20 cm friss hó, összesen 430 cm.
Február 24.: négy méter vastag hó a völgyben
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.