Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres havazással erősített a síszezon Dél-Amerikában

2022.07.12. Bata Attila

Dél-Amerikában az első chilei és argentin síterepek már június közepén megkezdték a szezont, majd folyamatosan követték a többiek. A napokban hatalmas havazás érkezett az Andok mindkét oldalára, így az elmúlt évek viszontagságai után végre komoly esély nyílt egy igazán jó szezonra.
Kép: Valle Nevado Ski Resort
Kép: Valle Nevado Ski Resort
Szombat óta havazik az Andokban. A világ híradóiban leginkább a chilei-argentin határhoz vezető országút képeit lehet látni, ahol kb. 3000 méteres magasságban, mínusz 10 fokban kb. a határ két oldalán összesen kb. 400-500 autó akadt el a hóban és várja a segítséget.
Hóhelyzet az utakon
Ahogy ilyenkor lenni szokott, a sok hó rémálom a közlekedésben, de hatalmas öröm a síterepeken. A friss hómennyiség, síterepenként változóan 50-100 cm miatt egy időre nem kell a hóhiánytól tartani.
Copahue, argentin-chilei határ: négyméteres hótorlasz alól jutottak ki a házból
Az argentin Cerro Catedral (Bariloche) síterepén már korábban hullott 70 cm, így itt már a korábbival együtt méteres mennyiségre érkezett az utánpótlás. Európai szemmel a legismertebb chilei síterepen, Portillo, eddig 65 centiméter hullott. Egy másik chilei síterepen, Valle Nevado, 36 óra alatt 1 méter körül alakult a friss hó mennyisége.
Portillo
Portillo
Nagyon ráfér a havazás a chilei síterepekre (is). Nevado például két év szünet után nyitott ki újra, a covid idején zárva voltak. Jelenleg covid igazolás nélkül lehet beutazni Chilébe. Csapadék is ritka vendég volt az elmúlt évtizedben, szakértők szerint a rengeteg hó segíthet az aszályos állapot javításában.
Kép: Valle Nevado Ski Resort
Kép: Valle Nevado Ski Resort
Mostanra a havazás elállt, újból napos képeket látunk a webkamerákon, azonban szerdán érkezik a következő hullám, újabb havazással a hegyekben.
Cerro Catedral (Bariloche)
Cerro Catedral (Bariloche)
Portillo, webkamera havazás után
Portillo, webkamera havazás után
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.