Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres hó: hatalmas havazás Ausztriában

2011.12.22. Stánicz Balázs

Méteres hó: hatalmas havazás Ausztriában Méteres friss hó, igazi téli hangulat az osztrák hegyekben. Olybá’ tűnik a havazásnak vége sem akar lenni, a karácsonyi és szilveszteri havas örömök mindenhol biztosítva vannak. Rendületlenül szakad a hó a mai nap folyamán is, este jön az újabb front.
Alig ért véget a múlt hétvégi havazás, amikor is egyes síterepeken egy méter hó esett -köztük az Arlberg régióban- már gyülekeztek az újabb hófelhők és hétfő délután óta újfent folyamatosan hull a fehér pelyhes; igazi karácsonyi hangulatot varázsolva völgyekben és hegyekben egyaránt. Vastag hótakaró alatt roskadoznak a végtelen fenyvesek, erdei faházikók. A legtöbb hó ismételten Vorarlbergben és Tirol nyugati részén hullott; tegnapig 60-80 cm friss havat mértek Kleinwalsertalban és fél métert Arlbergben, továbbá Lech síparadicsomának felső részein. Ezeken a területeken csütörtökig még további 30-60 cm hó hullhat alább! Salzburg sem panaszkodhat, helyenként ma reggelig 50-60 cm-el növekedett a hótakaró, különösen tekintélyes a hóvastagság Tennengau és Pinzgau tartományok síterepein; így Saalbachban, Zell am See-ben és Hochkönigben. Stájerországban elsősorban a nyugati részek részesültek nagyobb égi áldásban, az Ausseerland (Loser, Tauplitz) vidéke 70 cm-el büszkélkedhet. A keletebbre fekvő magasabb hegyeken -így a Raxon- fél méter növekedést regisztráltak

Télies útviszonyok, utakat is lezártak

Salzburgban 3,5 tonna felett megannyi hegyi úton kötelező hólánc használat van érvényben, néhányat kiemelve; Kitzbühelnél Mittersill és a Thurn hágó közt, Hochkönig főútvonal több részén és Obertauernnál. Jelenleg minden járműnek hóláncózni szükséges Katschbergnél! Tirolban a Ziller völgyében fekvő Gerlost is csak hólánccal tudjuk elérni. Két napja lavinaveszély miatt megközelíthetetlen két település és egyben síterep; Lech és Zürs. A többi úton, beleértve a főútvonalakat is óvatosan vezessünk, mivel azok havasak, hókásásak.

Tovább folytatódik a havazás

A mai nap folyamán további havazásokkal számolhatunk, igaz már egyre nagyobb szünetekkel. A következő nagyobb csapadék zóna csütörtökről péntekre virradóra éri el Ausztriát; Salzburgban 10-30 cm, Tirolban és Vorarlbergben 30-50 cm friss hó várható. Karintia kimaradt a nagy havazásból

A nagy havazás továbbra is elkerüli a déli síterepeket, csupán az északabbra fekvők; Heiligenblut, Turracher Höhe és Mölltal örülhetnek, na és Nassfeld, ami a múlt héten egy dél felől benyúló csapadékzónából profitált. De legalább hideg van, folyamatosan dübörögnek a hóágyúk mindegyik sípályán, így a karácsonyi síelés garantálva van.

Farkasordító hidegek az elmúlt napokban

A tekintélyes hómennyiségek mellett kemény mínuszfokok röpködtek a hegyekben, igaz kedd óta "megenyhült" az idő. A hét elején és a múlt hétvégén több völgyben is -15 fok alatti értékeket mutattak a hőmérők, 3000 méteren -20 fokok röpködtek.

Nagy lavinaveszély

Az ötös fokozatú skálán 4-es a lavinaveszély Vorarlberg és Tirol egyes részein, Salzburgban és Stájerország északi felén 3-as. A hórétegek nagyon labilisak, könnyen elcsúszhatnak egymáson, ezért kerüljük a meredek lejtőket, az elmúlt hétvégén már meg is történt az első - nem gleccser síterepen - lavinabeleset; az obertauerni Seekareckről indult meg a hegyoldal, szerencsére az érintetteket sikerült időben kimenteni.
KOMMENTEK
afuchs007 | 2011.12.22. 17:08
Segíthetne az időjárás a határhoz közeli terepeken is!
dicoka | 2011.12.22. 19:15
nekem pont jó felső ausztriából repülök is síelni januárba;) a rádióban reggel este van síjelentés nehéz ellenállni a sok reklámnak:S
Stani | 2011.12.22. 19:35
Azért esett a határközeli síterepeken is (persze nem annyi, mint nyugatra). Szép a természetes hótakaró Niederalpl-on

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.