Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miklós Edit, Lindsey Vonn és a mezőny St. Antonban

2013.01.11. Bata Attila

Miklós Edit, Lindsey Vonn és a mezőny St. Antonban A világ legjobb síelői visszatérnek a világ egyik legjobb síterepére. Sok éves kihagyás után ismét VK-futamokat rendeznek az ausztriai St. Antonban. Nemcsak a verseny tér vissza, hanem a tavalyi évad királynője, Lindsey Vonn is. A sorozat eddigi legnehezebb pályáján a magyar Miklós Editnek is szurkolhatunk.
A világ elitje visszatér a tiroli St. Antonba, ahol utoljára 2007-ben rendeztek versenyt, pont abban a szezonban, amikor Lindsey Vonn begyűjtötte első lesikló és összetett győzelmét a szezon végén. Hat kihagyott (technikai) verseny után ismét a versenyzők között az amerikai klasszis, aki elég óvatosan mozgott az első edzésen a brutálisan nehéz Karl Schranz pályán.

A technikai versenyeket a magyar Miklós Edit is kihagyta az előző hetekben, de ezen a hétvégén ő is rajthoz áll. Edit már néhány napja a helyszínen edz, így első kézből származó információkkal szolgált a pályáról. „A St. Anton-i pálya elég nehéznek bizonyul, nagyon technikás, ív után ív következik. Ebben a szezonban eddig ez a legnehezebb. A napokban esett az eső, úgyhogy a pálya alsó fele nagyon kifagyott, glatt jég! Van egy jégfalnak nevezhető rész, ahol 78%-os a pálya meredeksége. De nem veszélyes, és csak egy rövid szakasz. Ehhez a pályához jó technikára, erőre és bátorságra van szükség!”

További információ a hétvégi versenyről (németül)
Hasonlóan vélekednek a többiek is. Vonn a pálya második, a durvább részét az első edzésen el is lazsálta, kímélte magát, így csak 24. lett a végén. Az első edzést nyerő Lara Gut a sok bukkanóra panaszkodott, valamint a pálya alsó részére, amely az előző napok esőzése miatt csupa jég. A második helyezett Anna Fenninger menete egy nagy küzdelem volt a pályával. „A pálya végig meredek, egy hatalmas küzdelem a túlélésért, általában nincs gondom, hogy a léceimet uraljam, de ezen a pályán volt.” A harmadik helyezett, francia Marie Marchand-Arvier a pálya egyenetlenségéről beszél. „Egyik bukkanó jön a másik után, végig az egész pályán. Ez nagyon kemény, a végére már ég a lábad.”

A rendezők szerint a pálya nagyszerű állapotban van, és tegyük hozzá, hogy nem volt egyszerű dolguk, hiszen a felső részére sok hó esett a hétvégén, az alsó részt pedig komoly esőzés áztatta. Pénteken újabb lesiklóedzést tartanak, majd szombaton rendezik a lesiklást, vasárnap pedig a Super-G versenyt. A rendezők felkészültek a hétvégére jósolt havazásra, éjszakánként 100-150 önkéntes áll készenlétben, hogy másnapra újjávarázsolják a pályát.

Frissítés

A mai edzés elmaradt. A felső részeken 30-35 cm, a középső részen 10-20 cm friss hó esett éjszaka. Jelenleg 12 ratrakkal készítik a pályát, köztük 6 csörlőssel, amelyek a meredekebb részeken dolgoznak. A már említett Jégfal (78%-os) részen egy csapat pályamunkás dolgozik, mert ez annyira meredek, hogy ide még a csörlős ratrak sem tud eljutni.

Reggeli helyzetkép havazás után
Reggeli helyzetkép havazás után
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.