Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mintha tél lenne, május végi havazás a hegyekben

2013.05.24. Bata Attila

Hideg időjárás sújtja a héten Európa nyugati felét is. Ahogy ilyenkor lenni szokott a csapadékos és hűvös idő a hegyekben havat hoz magával. Svájcban ezen a héten már egy méter hó is hullott a hegyekben, de mára virradóra az Alpok számos helyén havazott 1000-1200 méter felett.

Ausztria

Helyenként 1000 méter alatt is havazott a szomszédban. A május végi havazás ma reggelre 35 cm havat hozott Hintertuxon, 25 cm friss hó borította a Grossglockner panorámaút felső részét, valamint 20 cm havat jelentettek a Stubai gleccserről. Tirolra lecsapott a havazás. A völgyekben is hullott a hó, de 1100 méter felett már meg is maradt. A Thurn-hágó (1274 m) közeléből 20 cm havat jelentettek az osztrák meteorológusok.

Olaszország

Itt is 1000 méter környékén volt a hóhatár, több tartományban havazott. A nagy havazás és a cudar időjárás miatt sajnos ma le kellett fújni az olasz kerékpáros verseny egyik legjobban várt versenyét, amely a Stelvió-hágóra vezetett volna. A hágó környékén 50 cm vastag a hó.

Svájc

Tegnap és ma reggel már az 1000 méter alatti területeken is havazott. Érdekesség, hogy ezen a héten nyitották volna meg a forgalom előtt a Szent-Gotthárd hágót (2091 m), de az üzemeltetők tájékoztatása szerint ezen a héten körülbelül egy méter hó esett a hágó környékén, így a nyitás időpontja egy hetet késik.

Franciaország

Franciaországot egész héten rekord közeli hideg időjárás sújtja. Vannak olyan falvak, 600-700 méteres magasságban, ahol még sosem volt ilyen hideg májusban. A hegyekbe is megérkezett a hó, amelynek nagyon örülnek a hamarosan nyitó francia gleccser terepek.

A Vogézek hegységében, az 1139 méteren lévő Schlucht-hágón is havazott

Németország

A Harz-hegységben található Brocken csúcsán (1141 m) az előző éjszaka alatt 13 cm friss hó esett. Német meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a következő napokban újabb 50 cm hó hullhat az ország magasabb hegyeiben.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.