Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Moszkva nem hisz a meteorológusoknak

2009.12.09. Bata Attila

Moszkva nem hisz a meteorológusoknak Lassan egy hete tartott a rekord meleg az orosz fővárosban, amikor megnyílt az ég és majdnem fél napon át havazott. Hírügynökségek jelentései szerint összesen 900 kilométeres dugók alakultak ki Moszkva utcáin a havazás miatt, amely ellen a polgármester már ősszel különleges intézkedéseket „vezetett be”.
A nyolcvanas években nálunk is vetített szovjet film címét kissé átfordítva Moszkva nem hitt a havazásban, és most már a meteorológusoknak sem annyira. Hétfőn, több napos szokatlanul enyhe periódus után 12 óra alatt 10-15 cm hó hullott a fővárosra, óriási közlekedési káoszt okozva ezzel a helyieknek. A havazás pontban késő délután csapott le a városra, tovább nehezítve az amúgy is csúcsforgalmi időszakot.

Valószínűleg egy kis hóesésből nem lenne akkora szenzáció, hiszen nem szokatlan, hogy Moszkvában havazik. A dolog érdekessége, hogy a moszkvai polgármester már ősszel bejelentette, hogy nem szeretne havazást látni a városában, ezért ha kell, akkor a csúcstechnológiát is igénybe veszik, és szétkergetik a várost fenyegető hófelhőket, pontosabban a kínaiakhoz hasonlóan mesterséges havazást idéznének elő, csak azt még jóval a város határai előtt, a távolabbi településeket boldogítva. Azóta már volt rá példa, szintén a régi mondással élve, hogy mégis bejöttek a fránya hófelhők, és beborítottak mindent, mint „Moszkvát a hóesés”.

A hétfői kudarcot a polgármester egyértelműen a meteorológusok nyakába varrja. Az előző héten olyan meleg volt, hogy megdőlt az évszázados meleg rekord, a tévék az állatkert medvéit mutatták, akik nem tudtak téli álomra vonulni a szokatlan melegben. Ezek után a hétfői előrejelzésekben anticiklon és csak 1 cm vastag friss hó szerepelt, amely a polgármester értelmezésében legalább tízszeres hiba az eredmények tekintetében, vagyis egyszerűen elfogadhatatlan. Az országos meteorológiai intézet közleményében kijelentette, hogy olyan szokatlan meteorológiai jelenség történt, amelyet még a legfejlettebb módszerekkel sem lehetett előre jelezni.

A polgármester akkor kezdett el a meteorológusokra mutogatni, amikor megkérdezték tőle, hogy hol volt az állítólagosan kiküldött harmincezer hómunkás, és sokan úgy utaztak 7-8 órát a dugóban, hogy egy árva hókotrót sem láttak. (Mintha Budapesten lennénk az első nagy havazáskor…)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.