Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mountain Planet: ma ismertették a sípiac legfrissebb adatait

2022.04.26. Wesselényi Andrea

A mai napon 10 órától Grenoble-ban, a Mountain Planet konferencia nyitónapján ismertette Laurent Vanat az "International Report on Snow and Mountain Tourism" című átfogó jelentést a 2020/21-es síszezon eredményeiről, benne 68 ország 5764 síterepének adataival. Összegeztük a prezentáció főbb megállapításait.
Itt láthatók a főbb számok arról, hogyan oszlanak meg a világ síterepei
Itt láthatók a főbb számok arról, hogyan oszlanak meg a világ síterepei

Megállapítások és trendek

  • A világ népességének kb. 2%-a síelt az előző szezonban, összesen kb. 135 millió ember. A világjárvány miatt 2020/21-ben 37%-kal csökkent a sílátogatások száma a világ síterepein. A legnagyobb csökkenés az alpesi országokban volt jellemző (-78%), a legnagyobb növekedés pedig a Kelet-Európában és Ázsiában.

  • Több ország illetve régió is eredményes szezont zárt 2020/21-ben, például Svájc, Oroszország, Kína, a skandináv és egyes kelet-európai országok (bár Vanat úr nem említette, de mi tudjuk, hogy Magyarország is). Több országban is a szokásosnál hosszabb ideig tartott a szezon.

  • A világ 68 országában üzemelnek szabadtéri síliftek. Ezen országok közül 6 döntött úgy, hogy azokat leállítja a koronavírus-járvány idején. Az alpesi országokban bevezetett lockdown teljesen átrendezte a sípiacot és felborította a megszokott rangsorokat.

  • Svájc példája azt bizonyítja, hogy nem biztos, hogy indokolt volt az összes liftet leállítani egy teljes szezonra Franciaországban, Olaszországban és Szlovákiában. Ezekben az országokban szinte elmaradt a 20/21-es síszezon, míg más országokban meglepően jó adatokat hozott a téli idény. Az alábbi grafikonon jól látszanak a nyertesek és a vesztesek.
  • Covid óta az emberek kevesebbet utaznak, a közelebbi úti célokat keresik, nőtt a belföldi téli turizmus aránya és jelentősége.

  • Kisebb síterepek megszűnnek vagy összevonásra kerülnek, ez főleg az Alpokban jellemző trend.

  • A Covid-járvány idején jelentősen csökkentek a síterepeken a befektetések, de vannak folyamatban fejlesztések, országonként nagyon változó mértékben.

  • Kínában látványosan nőtt a síterepek és fedett sícsarnokok száma, már saját maguk gyártják a felvonókat is. A sípiac fejlődése itt a leggyorsabb, Kína óriási piaccá vált. Ehhez hozzájárult a 2022-es téli olimpiára való készülődés is, ami miatt megnőtt a lakosság érdeklődése a téli sportok iránt.

  • Japánban ezzel szemben hanyatlásnak indult a síelés iparága. Egyre több az elhagyott "szellem" síterep, ahol nem fejlesztették a felvonókat és azokat már nem lehet üzemeltetni. 703-ról 497-re csökkent a működő síterepek száma az elmúlt 20 évben, a sílátogatások pedig harmadára csökkentek 2021-re. Ez elég kirívónak tűnik, más országokban nem érzékelhető hasonló trend.

  • A kelet-európai országokban 2000 és 2020 között jelentős mértékben nőtt a síliftek száma, Romániában 38, Szlovákiában 59, Lengyelországban pedig 105 új sífelvonó épült 20 év alatt.

  • Az USA valaha volt legjobb síszezonját produkálta 2020/21-ben. 1 millióval nőtt a síelők száma az előző évhez képest. Az ország turizmusa pontos és megbízható adatokat szolgáltatott a pandémia évében is.

  • Növekszik a világban a szezonbérlettel síelők száma, elsősorban Amerikában, ahol 38-ról 51%-ra nőtt a szezonbérletesek aránya 10 év alatt.
  • Egyre több az országhatárokon átnyúló (multi-country) szezonbérlet jelenik meg a piacon, ld. Gopass, Epic Pass és ezek népszerűsége nő. Másik trend a síbérletek dinamikus árazása, ami terjed a világban.

  • Fontossá válik a technológiai megoldások terjedése és ezek alkalmazása a síterepeken, ld. műholdas technológiák, RFID, CRM, access control megoldások, online bérlet eladás, stb. Az üzemeltetők egyre inkább megtanulják, hogyan kell kinyerni a hasznos adatokat, és kihasználni az azokban rejlő lehetőségeket. Ennek eredményei pontosabb statisztikák és célzottabb marketing megoldások lesznek.

  • A legnagyobb kihívásnak az emelte ki, hogy a fiatal városi nemzedék érdeklődését hogyan lehet a síelés iránt felkelteni. Ha az új generáció nem jelenik meg a sípályákon, nem szereti meg a téli sportokat, akkor az iparág hanyatlásnak indulhat. Fontos tehát a fiatalokat megtanítani síelni, hogy visszatérő vendégként növeljék a síelni szeretők számát.

  • A túrasízők száma és a pályán kívüli síelés népszerűsége nőtt a pandémia alatt, de ennek aránya Vanat úr szerint a sípiac szempontjából nem jelentős.

  • Az Ukrajnában zajló háború átrendezheti a piacot olyan módon, hogy újabb vasfüggöny alakul ki Európa keleti részén, ami az utazási útvonalakat fogja befolyásolni a jövőben (ezt a szívünkbe markoló kijelentést Vanat úr mondta előadása végén).

  • A 2021/22-es szezon adatai még nem állnak rendelkezésre, de a konferencián elhangzott, hogy több országból is biztató eredmények érkeztek. Svájc, Franciaország is jó szezont zárt, Spanyolországban rekordok dőltek meg. Óvatosan fogalmazott Laurent Vanat, de egy kérdésre válaszolva azt jósolta, hogy 1-2 éven belül visszatérhetnek a járvány előtti látogatás számok a világ síterepein.
Az 1974-ben alakított MOUNTAIN PLANET kiállítás amiatt számít különlegesen fontos eseménynek, mert ott mutatják be a legújabb innovatív turisztikai fejlesztéseket. A gazdasági és környezeti fenntarthatóság érdekében eszközölt technológiai fejlesztésektől a globális ökoszisztéma megóvásáig számos érdekes eszköz és téma bemutatására kerül sor. Nemzetközi előadók által vezetett mesterkurzusokon is rész lehet venni. A konferencia folytatódik, az érdekesebb témákra még visszatérünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.