Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem szűnik meg a helikopteres síelés Ausztriában

2022.03.09. Bata Attila

Ausztriában csak egy tartományban engedélyezik a helikopteres síelést (helisí), egyedül Vorarlbergben lehet a tömegtől távoli hegyek érintetlen hómezőit helikopterrel megközelíteni. A túrákat szervező vállalkozás engedélye idén lejár, sokan azt várták, hogy nem kapják meg a hosszabbítást.
Heliskiing Lech Zürs am Arlberg környékén (Kép: Wucher Helicopter)
Heliskiing Lech Zürs am Arlberg környékén (Kép: Wucher Helicopter)
A Wucher cég Ausztriában egyedül viheti az utasokat helikopteres síelésre és csak Vorarlbergben. A többi osztrák tartomány határozottan ellenzi a síelésnek ezt a formáját, főleg a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt. A vállalkozásnak idén májusban jár le az ötéves engedélye, és természetesen kérvényezték a meghosszabbítását.

Az már látszott, hogy a nagyobb ellenállás miatt ez nem lesz sima ügy, végül is kompromisszumos megoldás született. Az engedély érvényességét megfelezték, immáron csak 2 és fél évre kapták meg, és csak a december 1. és a következő év május 31-e közötti időszakokban. Az is fontos kitétel, hogy csak hétköznap repülhetnek, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon tilos.

A cég a járvány előtti szezonokban kb. 250-300 utat bonyolított le kb. 1000 utassal, tavaly csak negyvenszer repültek.

A helikopteres síelés elsősorban Észak-Amerika csábító kínálata a síelőknek, Európából is sokan indulnak főleg a kanadai hegyekbe, hogy egész nap olyan helyen síeljenek a legendás porhóban, ahol előttük még senki sem jött le. Akár napi többszöri felszállással hatalmas szintkülönbségeket síeljenek pályán kívül.

A műfaj kedvelőinek érdekes lehet, hogy ebben a szezonban már engedélyezett a helisíelés a szlovéniai Bovec-Kanin környékén. Mivel a síterepet a jövő szezonra felújítás miatt lezárják, így itt a túrasí mellett ez egy másik lehetséges opció a síelésre.
KOMMENTEK
Pz84 | 2022.03.10. 09:27
Eddig úgy tudtam, h Nassfelden is lehet helisíelni Ausztriában..
lazacka87 | 2022.03.10. 12:44
Lehet, de ott igazából Olaszországban megy a móka, nem Ausztria területén, ezért nem az ottani szabályozás kérdése. http://www.heliski-alpeadria.com/
Garajc | 2022.03.10. 20:03
Aki mókás heli sielésre vágyik, azoknak ajánlom Prokletijének az albán oldalát. Szlovénok szervezik a "kirándulásokat". Idénre már nincs hely, de jövőre már lehet foglalni.

https://youtu.be/ydjjlByNgog?list=T...LGGXAuD0QyuZ-0xMDAzMjAyMg

https://www.heliskialbania.com/
https://www.facebook.com/heliskialb...ania/
doopa | 2022.03.10. 20:58
https://www.facebook.com/heliskialp...eadria
itt vannak 1 napos csomagok is, nem csak 1 hetesek, jövőre meg kellene vizsgálni közelebbről is :)
Garajc | 2022.03.11. 12:40
Ez a nem kezdőknek való verzió. Irgalmatlan látványos vidék a Prokletijének a montenegrói-albán határvidéke. Aki még nem járt arra, lehet el sem tudja képzelni milyen szédítő hegyek és milyen őrült hómennyiség van ott lent délen:
https://youtu.be/LSZu2kRk210

A montenegrói oldalon Plavból indítják a "könnyebb" sítúrákat, Vusanjeból (Ropojane völgy) pedig a Jezerce csúcs felé a vadabbakat:
https://youtu.be/zrnhdi7-mVQ
https://youtu.be/rNweKNcjAM4
https://youtu.be/n0HS3fp4Qz4
TZoli | 2022.03.11. 14:55
Ahogy nézem, ez nem hellisí. Felvisznek lánctalpassal?

Szállástippek
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.