Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Még mindig hiányzik a hó a Magas-Tátra tetejéről

2010.02.16. Bata Attila

Még mindig hiányzik a hó a Magas-Tátra tetejéről Sokak bánatára nagyon hiányzik a hó a Magas-Tátrából. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy amíg a hóágyúkkal kezelhető alacsonyabban fekvő pályákon jól lehet síelni, a magasabban fekvő, csak természetes hóval használható pályákon most még síelni sem lehet.
Február közepénél járunk és Szlovákia leghíresebb fekete pályája, a Lomnici-nyeregben továbbra is zárva. Még az előző hóban szegény telekben is lehetett már januárban síelni a Kőpataki-tó felett, de az idei szezonban a természet nem akar segíteni a síelőkön. Az üzemeltetők szerint legalább két méter vastag hótakaró kellene ahhoz, hogy a sziklás-köves és nagyon meredek hegyoldalban biztonságosan és jó körülmények között lehessen síelni, de jelenleg jó, ha fél méter vastag természetes hó borítja a Kőpataki-tó és a Lomnici-nyereg közötti pályát.

A síterep gondjait tovább növeli az is, hogy a hóhiány szinte a faluig, Tátrlomnicig lehúzódik. Mivel hóágyúkat még nem telepítettek a Kőpataki-tó és a Čučoriedky közötti részen, így hivatalosan – hó hiányában – ez a pálya is le van zárva. A síterep szóvivője szerint, néhányan megpróbálkoznak csúszással ezen a pályarészen, őket ugyan nem büntetik, de mindenki csak saját felelősségére csússzon ezen a szakaszon, arról nem is beszélve, hogy ez a rész igazán gyilkolja a felszerelést ilyen kis hóban. A falu felett közvetlenül található pálya hóágyúzott, itt 90 cm a hóréteg vastagsága, ez a pálya jelenleg is használható.

Néhány öreg pályamunkás, akik már évtizedek óta itt dolgoznak, szerint nem teljesen szokatlan az idei szezon. Ha visszaemlékeznek, tudnak mesélni olyan évekről, amikor februárban még nem lehetett síelni, sőt, olyan is volt, hogy csak márciusban lehetett először síelni a nyeregben.

Friss hír!

A Lomnici-nyereg felső része mától - korlátozottan - nyitva van! A lift jár, csak a felső rész síelhető, az alsó részen nagyon kevés a hó, itt fokozott óvatossággal kell közlekedni!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.