Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jövőre már nem lesz nyári síelés a kapruni gleccseren?

2012.09.19. Bata Attila

Jövőre már nem lesz nyári síelés a kapruni gleccseren? Az osztrák meteorológiai intézet kutatói szerint a következő 50-100 évben melegebb nyárra kell számítani. Ez a gleccserek végét is jelentheti. A kapruni gleccser már idén sem nézett ki jól, jövő nyárra pedig már nem sok síelést terveznek az üzemeltetők. Lehet, hogy vége a nyári síelésnek a gleccseren?
Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) klímamodelljei érdekes képet vázolnak fel a következő 50-100 évre. Folytatódik a felmelegedés, körülbelül két fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, de ez inkább a tavaszi és a nyári időszakra vonatkozik majd. A téli időszakban nem lesz annyira drasztikus a felmelegedés, sőt az eddigiekhez képest több csapadékkal számolhatunk. A hóhatár valamelyest magasabbra kúszik, de a magasabb régiókban több havazást ígérnek a jelenlegi modellek.

Az előrejelzés nem sok jót jelent a gleccsereknek, hiszen ahogy a kutatók mondják az átlagosnál melegebb tavaszi és nyári hőmérsékletek elolvasztják a gleccsereket. Hiába esik majd télen az átlagosnál több hó, a forróbb nyaraknak még ez a hómennyiség sem tud majd ellenállni.

Ezentúl már csak a tél marad a gleccseren?
Ezentúl már csak a tél marad a gleccseren?
A Kitzsteinhorn (Kaprun) gleccsersíterep is hasonló kihívásokkal nézhet szembe, bár a hómentes nyár anyagilag nem fog problémát okozni a társaságnak. A szezon tavaly is korán kezdődött és későn végződött. Rengeteg hó esett, amely július elejéig kitartott. Aztán az augusztusi forró nyár szinte mindent elolvasztott. Pénzügyi szempontból nem annyira nagy gond, ha nem marad nyárra hó, hiszen az idén is rengetegen jöttek nyáron a gleccserre kirándulni vagy csak a hőség elől menekülni a hűs hegyek közé.

Kitzsteinhorn terepén már 47 éve lehet nyaranta síelni, de az utóbbi időkben már egyre gyakrabban kellett nyáron szünetet tartani. Idén a szezon már júliusban véget ért és a következő nagy havazásig várni kell a nyitással. A síterep tervei alapján jövőre már ne is nagyon tervezzünk ide nyári síelést, hiszen az előzetes tervek szerint már júniusban bezárnak, és júliusban csak három hétre nyitnak ki a síoktatók nyári táborának idejére. A nyár többi részén – a leghószegényebb időszakokban – a gleccser zárva lesz 2013-tól.

KOMMENTEK
dredd | 2012.09.19. 11:38
Akkor még jó, hogy volt rá lehetőségem kipróbálni...
Stani | 2012.09.19. 16:13
Lassan tényleg csak Tuxon lehet majd nyáron síelni, hiszen Sölden és Pitztal már évek óta bezár.

2009-ben voltam (ha jól rémlik) június közepén síelni, a nyári sí egy olyan dolog amit egyszer érdemes kipróbálni, de rendszert nem csinálnék belőle, tavaly pl. nyáron egyszer sem voltam, annak ellenére, hogy egész éves bérlettel rendelkeztem.

Alapvetően a cikkben szereplő infó, amolyan hivatalos álláspont.
Az egyik fő indok az, hogy egyszerűen annak a néhány örültnek (beleértve magamat is :) nem éri meg kezelni a pályákat, üzemeltetni a sílifteket és persze fizetni a pályakezelőt, a hegyimentőt, a liftest stb.
Túl sok kiadás, ugyanakkor bevételi oldalon keveset hoz.
Ráadásul már amikor én voltam akkor is jóval több volt a bakancsos, sight-seeing turista, így egyértelmű, hogy inkább rájuk koncentrál a nyári hónapokban és nem a veszteséges nyári síelésre.

Másrészt még a cikkhez annyit, hogy a bezárási okok mellett az is szerepel, hogy így tudják védeni (azaz pl. letakarni) a hóréteget, ami még jobban megkönnyíti az őszi pályanyitásokat, vagyis ebből, mi síelők mondhatni csak profitálunk.

Amikor 47 évvel ezelőtt megépültek a liftek, különösen a nyári sí lett megcélozva. Akkoriban, majd 10-20 évvel később is elég nagy hype-ja volt a nyári sínek, az utóbbi évtizedben azonban ez nagyban csökkent.
stelvio | 2012.09.24. 11:35
Inkább az üzleti megfontolások, mint a globális felmelegedés indokolhatja ezt.
Igaz ugyan, hogy idén nyáron Közép-Európában valóban jelentősen melegebb volt, ám globálisan jelenleg nincs felmelegedés, az utóbbi bő egy évtizedben megtorpant a korábbi trend. A Földön továbbra is 1999 számít a legmelegebb évnek az 1850-es évektől.
Ha az eddigi trendek folytatódnak, akkor arra számíthatunk, hogy a következő kb. 2 évtizedben nem is folytatódik a felmelegedés, mert a mérések grafikonja szerint egy mintegy 3 évtizedes melegedő időszakot egy hasonló idejű stagnálás követ. Ez legutóbb a 30-as évek második felétől a 70-es évek közepéig tartott. A tendencia folytatódása esetén mintegy 0,5 fokkal emelkednek a századfordulóig a Föld átlaghőmérséklete. Mindezt persze jelentősebb vulkánkitőrések vagy intenzívebb, gyengébb Naptevékenységek, stb. jelentősen befolyásolhatnak. Ahogy arra sincs garancia, hogy folytatódik a globális felmelegedés. A több fokos növekedés azonban jelenleg eltúlzottnak tűnik, 0,5 és 1 fok között reális
Egy biztos: JELENLEG NINCS GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS.
stelvio | 2012.09.24. 11:42
Bocsánat, rosszul írta: 1998 volt a legmelegebb év.

Szállástippek
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.