Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyár van a hegyekben! 27 fok az Alpokban!

2015.11.11. Bata Attila

Mintha augusztus lenne egy-két helyen az Alpokban ezekben a napokban. Sorra mérnek meghökkentő hőmérsékleteket és természetesen néhány melegrekord is megdőlt mostanában. Például a svájci Jungfrau hegységében még sosem mértek novemberben ilyen meleget, mint tegnap.
Az észak-afrikai eredetű meleg levegő már az Alpokban is megtette a hatását. Tegnap megnéztük, hogy számos spanyol és francia településen már 30 fok közelében járt a hőmérséklet. Erre mondhatnánk, hogy igen, de a hegyekben biztosan más. Nos, nem igazán.

Tegnap 20-23 fokos hőmérsékleteket mértek Olaszország számos pontján. A nagyszerű síterepeiről ismert Aosta-völgyben 1500 méteres magasságban is 20 fokot mértek. Külön érdekességnek számít a 619 méteren található Saint-Christophe település, ahol 27,3 fokkal tetőzött a novemberi "hőség". A közeli Aosta városában (583 méter) délután ötkor 26,8 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezek a hőmérsékletek nyáron sem gyakoriak errefelé.

Aosta webkamera
Aosta webkamera
Kicsit keletebbre, Piemonte hegyeiben is szokatlan a meleg. Az 1300 méteren fekvő Bardonecchia síterepen sem megszokott a 21,5 fokos november. Az pedig tényleg meglepetés, hogy ilyenkor a Monte Rosa mellett, 4500 méteres magasságban pozitív hőmérsékleteket mérnek, mint tegnap 0,8 fokkal.

Jungfrau webkamera
Jungfrau webkamera
A Jungfrau Svájc egyik legismertebb hegye, a 3580 méteren található meteorológiai állomás tegnap 7,2 fokot mért. Itt még sosem mértek ilyen magas hőmérsékletet novemberben. A korábbi rekord (4,7 fok) megdöntéséhez 23 év kellett, és ez elég simán, 2,5 fokkal sikerült.
KOMMENTEK
stelvio | 2015.11.11. 22:02
Sokfelé dőlnek a rekordok, de mielőtt a globális katasztrófát kezdenénk emlegetni, egyszerűbb, de ritkán előforduló időjárási helyzetre kell gondolnunk.
Általában inkább szeptemberben szoktak hasonlóan aktív mediterrán ciklonok kialakulni a Földközi-tenger térségében, mint idén októberben. Az aktív időszakok után gyakorta következik be egy tartós anticiklon, éppen ezért október az egyik leganticiklonálisabb hónapunk. Ilyenkor szokott kialakulni a vénasszonyok nyara, amikor a 25 fokos napok sem ritkák Magyarországon. Az idén ez az időszak 3 héttel elcsúszott, és mivel a szokottnál is erősebb, nagyobb kiterjedésű anticiklon alakult ki Európa felett, lehetőség nyílt egy erős főnhatás kialakulására.
Lényegében a hatalmas anticiklon miatt marad el a lappföldi alpesi Világkupa is. Mert a ciklonok ezt megkerülve, egészen északon vonultak eddig. A hétvégétől helyre áll a rend, az anticiklon magja visszakerül a helyére, az Azori-szigetek környékére, s nagy hideg egyelőre nálunk, illetve az Alpokban nem is várható, a beinduló zonalitás 2000 méter felett komoly havazásokat hozhat az Alpokba.
Nálunk a tél beköszönése még várat magára, ám egy hazai meteorológus által kidolgozott program alapján a december az átlagosnál hidegebb lehet.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.