Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlan meleg Európában, magasan a hóhatár

2015.11.10. Bata Attila

Sorra dőlnek meg novemberi a havi és napi melegrekordok Európában az utóbbi napokban. A szokásoshoz képest több helyen is 10 fokkal mutatnak többet a hőmérők. Már lassan 2700-3000 méteres magasságig kell felmászni, hogy összefüggő hótakarót találjunk az Alpok hegyeiben.

Közel a 30 fokhoz!

A hétvége nagyon sok melegrekordot hozott. Több helyen is a 30 fokhoz közelítettek a maximumhőmérsékletek. A Vizcayai-öböl (Észak-Spanyolország/Nyugat-Franciaország) környékén sorra dőltek a novemberi rekordok. A spanyol Santanderben 30, San Sebastianban 29,4, Bilbaóban pedig 27,7 fokot mértek. Ez mind új novemberi rekord, körülbelül 10 fokkal magasabb értékek a szokásoshoz képest.

A francia Ciboure 29 fokkal zárt november 8-án! Ez csak helyi és napi rekord, ennél csak Korzikán (31,4 fok) mértek ennél melegebbet a franciák egy korábbi novemberben. Párizsban 21,6 fokot mértek, ami új novemberi rekord a fővárosban! A magyar főváros is új napi rekordot döntött, vasárnap 20 fokot mértek Budapesten. A régi rekordot (19,9 fok) még 1886-ban mérték!

A stájerországi Fürstenfeld (276 m, magyar nevén Fölöstöm) vasárnap 24,4 fokos melegben fürdött, itt volt a legmelegebb Ausztriában. Több helyen megdőlt a napi melegrekord, de szerencsére a novemberi országos osztrák rekord (26,6 fok 1968-ból, Vorarlbergben mérték) nem forgott veszélyben.

Magasan a hóhatár az Alpokban

Az olasz meteorológusok szerint az olasz hegyekben csak 2800-3000 méteres magasságtól fentebb lehet összefüggő hótakarót találni, amely magasabban van a korábbi évekhez képest. Az osztrák adatokat nézegetve azt láthatjuk, hogy a Dachstein-gleccseren (2700 méter) az utóbbi 10 napban teljesen elolvadt a pályán kívüli hó, ma már 0 centimétert jelzett a meteorológiai állomás. A salzburgi Rudolshütte mérőállomásán (2304 méter) 10 nappal ezelőtt hirtelen elolvadt 35 cm hó, azóta hómentes az állomás, és novemberben még nem mértek 0 fok alatti hőmérsékletet!
Ankogel, Ausztria webkamerája 1945 méteren
Ankogel, Ausztria webkamerája 1945 méteren
Pitztal-gleccseren (2850 m) még 27 cm vastag a hó, a Sonnblicken (3105 m) még mindig tartja magát a méteres (103 cm) hóréteg. Az is igaz, hogy pont itt, egy évvel ezelőtt, ilyenkor már 312 cm vastag volt a hó!

Tartós állapot

Az osztrák ZAMG meteorológusa szerint egy magas légnyomású légköri képződmény borítja be a régiót október 24-e óta. Ennek kialakulása nem ritka ősszel, de az már nem gyakori, hogy három héten keresztül tartson. Ami még ritkább, hogy ilyenkor általában köd borítja az alacsonyabban fekvő részeket, de most a napsütés a jellemző. Ennek oka, hogy a levegő szokatlanul száraz. Néhány osztrák városban (pl. Bécs) az eddigi novemberi napsütéses órák száma már most meghaladja a novemberi átlagot.

Legutóbb 1978 novemberében volt egy hasonlóan hosszan tartó, magas nyomású időszak Ausztriában az évnek ebben az időszakában. Az akkori 29 napos (október 27 - november 24) időszak azonban jóval ködösebb volt, a feljegyzések szerint Graz környékén november 3-11. között nem oszlott fel a köd.

Távolabbi kilátások

A legtöbb meteorológiai intézet egyetért abban, hogy a következő napokban még marad az átlagnál enyhébb időjárás. Minél távolabb tekintünk előre, annál jobban szóródnak az előrejelzések. Az "átlagolt" előrejelzések szerint a hétvégére már csökken a hőmérséklet, és november második felétől ismét átlagos hőmérsékleteket várhatunk. Néhány modell már téllel számol november utolsó harmadára, de ez még olyan messze van, hogy nem érdemes komolyan venni.

Sajnos, az enyhe novemberrel, az elhúzódó szezonkezdettel elég friss tapasztalataink vannak, ha csak a tavalyi télre gondolunk. Ahogy az optimisták mondják, kétszer egymás után nem kezdődhet így a tél!
KOMMENTEK
Rossi | 2015.11.10. 22:43
Most voltunk Hintertuxon, tényleg meleg volt, a Schlegeis-on konkrétan kint volt a gleccserjég és patakokban folyt a víz 3000 m-en. A többi részen nem olvadt ennyire, de a gleccser néhány helyen előtűnt. 2600 m alatt már csak mutatóban van hó.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.