Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Októberi tél Ausztriában

2013.10.11. Stánicz Balázs

Októberi tél Ausztriában Egyik napról a másikra gyökeresen megváltozott Ausztria időjárása. A tegnap még zöld mezők fehérben pompáznak, havasak a hegyoldalak és már a Nap is kezd visszatérni. A hirtelen jött havazás sok havat hozott a hegyekbe és káoszt a közlekedésbe.

Alföldön 24 fok fok – Ausztriában tél

Itthonról nehéz elképzelni, hogy Ausztriában tél van, de nagyon. Miközben Békéscsaba környékén vénasszonyok nyarát időző 23-24 fokok repkednek, de Budapesten is 20 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, bő háromórányi autóútra a magyar határtól autópályát zártak le a havazás miatt.
Kapruni völgy - akár télen
Kapruni völgy - akár télen

Salzburg városában is esett a hó

A hidegfront csütörtök délután-kora este érte el az osztrák Alpokat, igaz Vorarlbergen már délelőtt havazott és meg is jelentek az idei szezon első hótolói az utakon. Péntekre virradóra egész Nyugat-Ausztriát, azaz Vorarlberget, Tirolt és Salzburgot belepte a hó, olyannyira, hogy még Salzburg városában is esett!

70 cm friss hó a gleccsereken

Pitztal
Pitztal
Kezdjük a téli sportolók számára jó hírrel; az osztrák gleccsereken átlagosan 40-70 cm friss hó hullott; Sölden, Pitztal, Stubai, Hintertux és Kaprun is vastag téli ruhát öltött. A gleccsereknek már el kellett a friss utánpótlás, melynek köszönhetően egyre több pályát és liftet nyitnak meg. Söldenből és Kaprunból is működő hóágyúkat jelentettek. A gleccserek számára kedvezően alakul a hétvége, kis utánpótlás még ekkor is várható röpke hózáporok formájában és kicsit kitekintve jó hírrel szolgálhatunk; jövő hét szerdától ismét a havazásé lehet a főszerep az osztrák hegyekben.

Helyenként a völgyekben is hatalmas hó esett, Seefeldről 40 cm-t jelentenek. A helyiek meglehetősen mobilisan kezelték a helyzetet és ratrakolták a sífutópályákat. Egy német vendég elmondása szerint eredetileg túrázni jöttek ide, de kihasználva a havat, a túrabakancsot sílécekre cserélik.

Alsó-Ausztriában 2000 méteren is eső esett

Egyébként nem mindenhol havazott, a keleti régiókban folyékony maradt a csapadék halmazállapota, a Schneebergen (Alsó-Ausztria) 2000 méter magasan plusz öt fok mellett szakadt az eső éjjel, míg nyugaton nulla fok mellett a hó 500 méteren.
Zell am See
Zell am See

Lezárt autópályák és lavinák

Ami a síterepeken öröm az a közlekedésben bosszúság. Csütörtök este 11 órakor három órára lezárták az A10-es autópálya Flachauwinkl és Zederhaus közti szakaszát, mivel a kamionok keresztbefordultak és több baleset is történt. A legnagyobb gondot a nyári gumik használata okozta; a legtöbben még nem készültek fel a télre, mondta egy rendőrségi szóvívó. A magasabb hegyi utakon már csütörtök napközben is kötelező téli gumi és/vagy hólánc használat volt érvényben, ahogy süllyedt a hóhatár úgy követelték azt szinte mindenhol. Tirolban lavinaveszély végett zártak le néhány magasabb utat.
Tiroli autópálya péntek éjjel - Fotó: APA
Tiroli autópálya péntek éjjel - Fotó: APA

40 000 háztartás áram nélkül

A még lombos fák nem bírták a hó alatti terhelést és kártyavárként dőltek utakra, vezetékekre. Helyi tudósítók szerint péntek éjjel és a délelőtti időszakban ezek jelentették a legnagyobb problémát a közlekedésben és az áramellátásban. A helyzet lassan normalizálódik, mindenesetre az innsbrucki tűzoltókapitány reggel még arra kérte a lakósságot, hogy használják a tömegközlekedést. A tiroli fővárosban 10 cm hó esett, utoljára 1980-ban esett ezen a napon hó, igaz akkor mindösszesen 1 cm. Csak Tirolban mintegy 40 000 háztartás maradt áram nélkül, különösen Ötztal és Pitztal érintettek. Piztal gleccser a mai napon ki sem nyitott.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.