Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Olaszország: piros hó hullott a Dolomitokban

2014.02.19. | Szerző: Bata Attila
Az utóbbi napok több időjárási érdekességet hoztak Olaszországban. A hét elején megdőlt a februári melegrekord, északon napok óta komoly csapadékzóna áztatja a hegyeket, ráadásul mára a magasban egy kis szaharai homok is érkezhetett, hiszen a Dolomitokban több helyen is piros hó hullott.
h i r d e t é s
Két nappal ezelőtt az Adria mellett fekvő Pescara városában 26,3 fokot mértek. Ez abszolút februári csúcs, ilyen meleget még sosem mértek ebben a hónapban. Az északi hegyekben pedig napok óta havazik vagy esik az eső, attól függően, hogy melyik részről vagy melyik völgyről beszélünk. 2000 méter felett továbbra is folyamatosan hízik a hóréteg, 1400 és 2000 méter között pedig az eső, a havas eső és a havazás váltogatja egymást a síelők bosszúságára.

Ma kicsit színesedett az időjárás, hiszen több helyről is piros csapadékot jelentettek. Az alacsonyabb részeken az esőt színezte piros árnyalatúra a sivatagból érkezett homok. Piros színű esőről számoltak be pl. Bolognából, hasonló színű havat is több helyen észleltek, pl. Madonna di Campiglio síterepén.

A fenti videó a Trentino tartományban található San Pellegrino-hágónál (1918 m) készült. Amikor beletúrnak a hóba, az alsóbb réteg sokkal fehérebbnek látszik, mint a frissen hullott legfelső rész.

Az olasz meteorológusok a következő nagyobb havazást péntekre várják.
2014.02.20. 06:28:42 Sizsuzsa
Itthon már a rózsaszínűnek is örülnénk!
2014.02.20. 09:12:42 waltnerhajni
na megdőlt a "majd ha piros hó esik" kijelentés :)
2014.02.21. 07:59:12 foldesjimko
Most mindent, lehet... :)
2014.02.24. 09:34:18 Silred
Én ott voltam azon a napon. Canazei feletti hegyekben,aznap korán már egy hangulatos kocsmából néztük a hóesést. ott sárga szine volt a hónak.
De szerencsére a péntekre igért folytatás késett pár órát.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó terepcsoportok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »