Menü ≡

Olimpia: Svindal megkoronázta a pályafutását

2018.02.15. | Szerző: MTI
Aksel Lund Svindal nyerte az alpesi sízés királyszámát, a férfi lesiklást a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki napján. Kékesi Márton az 57 indulóból 53. lett.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A norvég sztár a 2010-es, vancouveri olimpián ugyan már nyert egy aranyérmet szuperóriás-műlesiklásban, de a leggyorsabb szakág kétszeres világbajnokaként ez a medál nagyon hiányzott a gyűjteményéből. Mögötte honfitársa, Kjetil Jansrud lett a második, míg a másik nagy favorit, a svájci Beat Feuz a harmadik.

Svindal lett az első, aki mindkét gyorsasági számban szerzett olimpiai aranyat, továbbá az első norvég, aki lesiklásban a csúcsra ért. Az elmúlt hat olimpián négy ezüst és egy bronz jutott a skandináv nemzet képviselőinek férfi lesiklásban.

Az elmúlt napok szeles időjárása után, amely lehetetlenné tette az alpesi számok megrendezését, végre kisütött a nap, felmelegedett a levegő és megállt a légmozgás. Tökéletes körülmények várták a versenyzőket a dzsongszoni pályán, amely közel három kilométer hosszú volt. Mivel a pályatűzés kissé kanyargós volt, már-már a szuperóriás-műlesiklásra hajazott, így Svindal és Jansrud előzetesen előnyben volt az abszolút lesiklókkal szemben.

Az egyedüli, ami beárnyékolta a versenyt, az a síversenyeken megszokott kevés néző, ugyanis legfeljebb negyedház volt a 6500 férőhelyes lelátón. Egyedül a norvégok és a svájciak próbáltak kisebb csoportokban olyan hangulatot teremteni, mint ami Európában megszokott.

Elsőként a kombináció lesikló futamában leggyorsabb német Thomas Dressen indult el az 1370 méteren lévő rajtból, de az ő idejét hamar felülmúlta az olasz Dominik Paris. A legnagyobb favoritok közül elsőként a világbajnoki címvédő Feuz vette birtokba a lejtőt és már a sebességkülönbségből látszott, hogy nem lehet kérdéses az első helye.

Előnyét fokozatosan növelve simán átvette a vezetést. Innentől biztos volt: aki nyerni akar, ezt az időt kell felülmúlnia.

Svindal menete nem úgy indult, hogy ő lesz ez az ember, akinek sikerül. A pálya felső részén, kifejezetten idegesen síelt, többször lesodródott az ideális ívről, vagy megbillent, így háromtizedes hátrányban volt. Csakhogy a pálya középső részén olyan íveket talált, olyan szűken siklott a kapuk között, hogy a célba 18 százados előnnyel ért. Viszont látható volt, nem volt hibátlan menet, azaz a pálya felső részén legyőzhető Svindal, ha valaki az alsón nem veszti el az ott megszerzett előnyt.

Bár még sok kiváló síző volt hátra, de tulajdonképpen csak Jansrud járt közel a bravúrhoz. Szocsi szuperóriás-műlesikló bajnoka egészen fantasztikus és hibátlan pályát síelt a pálya felső kétharmadán, viszont a cél előtt - ahogy az edzéseken is - többször hibázott, így sebességet vesztett, több mint négytizedes előnyéből pedig 12 százados hátrány lett mire áthaladt a célvonalon.

Svindal sikere azért is szenzáció, mert a 35 éves síző három rendkívül súlyos sérülés után diadalmaskodott. Korábban elszakadt az Achilles-ina, kétszer pedig a térdszalagja, a mostani idényre is egy ilyen sérülésből tért vissza.

A magyar síző viszonylag óvatos menetet produkált és több mint 11 másodperces hátránya lett, amivel a leérkezett versenyzők között a legrosszabb volt.

"Elégedett vagyok, mert teljesítettem a pályát egészségesen. Lesiklásra nem igazán tudunk készülni otthon, így nem érzem a helyes íveket. Sokan mondták, hogy ne induljak, ha rázósnak érzem, de miért ne!? Így legalább ebben a számban is volt magyar résztvevő. Viszont már nagyon várom a technikai számokat, mert azokban jobb vagyok" - értékelt az MTI-nek Kékesi, akire a lassabb számok előtt még csütörtökön vár egy szuperóriás-műlesiklás.

Eredmények:
Alpesi sí, férfi lesiklás, olimpiai bajnok:
-------------------------------------------
Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:40.25 perc
2. Kjetil Jansrud (Norvégia) 1:40.37
3. Beat Feuz (Svájc) 1:40.43
...53. Kékesi Márton 1:51.72
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »