Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Swaney utolsó lett női félcsőben, a MOB felülvizsgálna

2018.02.19. MTI

Swaney Elizabeth a 24 indulóból utolsóként zárt a síakrobaták félcső selejtezőjében a phjongcsangi téli olimpia hétfői napján, így nem jutott a keddi fináléba. A honosított magyar hölgy olyan gyenge futamot mutatott be, hogy még a Magyar Olimpia Bizottság is elgondolkodott.
A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián 2018. február 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian a női síakrobaták félcső versenyszámának selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián 2018. február 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A kvalifikáció során a pályán minden versenyző kétszer csúszott le, majd mindenkinek a jobb eredménye alapján a legjobb 12 került a döntőbe.

A legjobbak akár több mint két méter magasra ugrottak fel a félcső két végén és különböző forgásokat, szaltókat, trükköket mutattak be a közönség hangos ovációja közepette. Az igen látványos kvalifikáció első körében viszont ketten is estek: egy francia szabadstílusú síző a kifejezetten dinamikus és közönségszórakoztató menete végén egy szaltót követően túlpördült, így arccal érkezett a hóba, de nem esett baja. Rajta kívül egy japán versenyző bukott még.

Az amerikai születésű Swaney, akinek édesanyja magyar, jószerivel trükkök bemutatása nélkül teljesítette a pályát, amelynek aljára már annyira elfogyott a lendülete, hogy a félcső tetejéig sem ért fel, így az alul helyezkedő fotósoknak képet sem sikerült készíteniük róla. Ennek ellenére néhányan megtapsolták Swaneyt, de ez inkább olyannak tűnt, mint amikor a sífutók férfi 15 kilométeres számában az utolsó mexikói versenyző zászlóval a kezében beért a célba. A teljesítményére végül 30 pontot kapott, amelynél csak a két elesett rivális produkciója volt rosszabb.

Az első futam....
A második körben is hasonló sízést mutatott be a 33 éves Swaney - aki előzőleg venezuelai szkeletonosként próbált kijutni az olimpiára - annyi különbséggel, hogy az utolsó elrugaszkodását követően háttal csúszott a célba. Az öt bíró közül négy 31, egy pedig 33 ponttal jutalmazta, így 31,40 ponttal zárt. Mivel az első körben elesett versenyzők másodjára javítottak, a francia Anais Caradeux például 12. helyen még döntőbe is jutott, így Swaney utolsó lett. Az utolsó előtti ellenfele 45,00 ponttal zárt.

"Kisebb részben elégedett vagyok, mert örülök, hogy itt lehetek az olimpián, nagyobb részt viszont nem, mivel tudok ennél jobban is síelni, ha nem vagyok ennyire ideges. A célom az volt az indulással, hogy inspiráljam a jövő nemzedékét ebben a sportágban, illetve szeretném, hogy Magyarországon is népszerűbb legyen ez a sport" - mondta a vegyeszónában Swaney, aki néhány külföldi újságíró érdeklődését is felkeltette, minden bizonnyal a Calgaryban szerepelt brit síugrót, Michael Edwardsot, vagy ismertebb nevén, Eddie, a Sast látták benne.

A Nemzeti Sport megkérdezte a Magyar Olimpiai Bizottságot a kvalifikáció kijátszhatóságával kapcsolatban:

„Eddig az volt az irányelv – ahogy most is az –, hogy aki a sportágában a nemzetközi szövetségek által meghatározott kvalifikációs feltételeknek megfelelt, azt nevezte a Magyar Olimpiai Bizottság. Akinek tehát a szövetség bizalmat szavazott, annak a MOB is – így Molnár-Bánffy Kata sajtóattasé, a MOB kommunikációs vezetője a Nemzeti Sport Online-nak.

– Ez a mai eset azt mutatja, hogy ezt a rendszert felül kell vizsgálni, ezért át is fogjuk gondolni. Erre vannak nemzetközi példák, meg fogjuk ezeket vizsgálni. Továbbá szükségesnek tartjuk a nevezési módszertan újragondolását."
KOMMENTEK
dannydog | 2018.02.19. 16:54
Basszus, ez nagyon gáz!
Tudom, hogy a részvétel a fontos, de akkor is!
jóska63 | 2018.02.19. 17:09
a magyar síversenyzők két éve szoltak, hogy ezt nem kéne, miután könnyesre röhögtük magunkon a videoin, még vasárnap megkértem a többi magyar versenyzőt, hogy dugják el a síjét

a szövetség vonja le a személyi felelőséget, aki ezt idehozta álljon ki!
Símasín hapsi69 | 2018.02.19. 17:55
Ami mellette szól:lelkesedés,kitartás,gyerekkori álom megvalósítása,önköltségen kvalifikáció megszerzése.De mindösszesen ennyi!!!
Ami gáz:Önkritika!! Nem sok lehet! Az olimpián indulás szép álom sokaknak,de az mégis csak sportverseny! A meneteiben semmi sportosság nincs,az évente egyszer síelni menő hobbicsúszók többet mernek kockáztatni.
Kifigyelni olyan kval.versenyeket,ahol 15-en indulnak és így szerezni pontokat nem sportérték,hanem csupán szervezési erény! Ne téli olimpián induljon,hanem menedzserin,ha versenyezni szeretne!
Mondjuk egy hírportál szerint 19 évesen elindult az amerikai kormányzói címért is Arnold Schwarzenegger ellen .....
Ami még felettébb sajnálatos,hogy a szövetség nem kontrollálta!!! Akkor mi a ló...-t csinálnak?
Ami még szomorú:megfelelhet a valóságnak az,hogy valóban NEM szorított ki senkit,aki tehetséges magyar fiatalként méltóbban képviselhette volna a magyar színeket.Miért nem ezzel foglalkozik a sportági vezetőség? (Miért nem ilyen lehetőség teremtésére használjuk a hírhedt tao-pénzeket???)
laci_si | 2018.02.19. 19:09
Irónia on: A video láttán nagyon büszke lettem magamra. Pont ennyit én is tudok egy félcsőben. Többet nem, de ennyit épp igen. Videom is van róla...csak én nem mutogatom.
/Ironia off
Nagyon remélem hogy ennek személyi következménye lesz a MOB-ban. Hinni sajnos nem hiszem...de remélem.

Ugyanakkor valaki írta fentebb és nagyon egyetértek vele, hogy a hölgy amilyen csapnivaló sielő, annál jobb sportmanager lehetne, szép karriert futhatna be a pályán kívül.
GGregory | 2018.02.19. 19:52
Tényleg honosítani kell egy ilyet?
thulaci | 2018.02.19. 20:08
Gáz! ... ezt "Eddie a sas" is vastagon überelte. (ezen vajon ki, mennyit, hogyan szakíthatott?)
maci-laci | 2018.02.19. 20:41
Egy párhuzam az úszásból, Eric Moussambani :D :D
https://www.youtube.com/watch?v=I-n...lBOBwu8M
gyf | 2018.02.19. 20:44
Valaki azt nyilatkozta, hogy indulásával plusz edzői helyeket kaptunk a NOB-tól. Ennyi haszna volt...
Hozta az átlag magyar szintet: Minden pontosan a szabályok szerint ment. Csak úgy, mint itthon...
Ennyike!
Végtelen felháborító minden sportolónak, aki megküzd az eredményeiért és a kvótáért!
sneeuw | 2018.02.19. 22:30
Biztonsági pályát ment. ;)
De legalább csinos! :)
Vazul86 | 2018.02.20. 09:10
Micsoda reklám ez a szereplés neki a videóihoz ;)
Vajon megtérült már?
varia2000 | 2018.02.20. 15:05
"Csodálatos" ,sajnos ez a magyar valóság ,minden szabályos törvényes felelős nincs , tessék tovább menni ,nincs itt semmi látnivaló !!!! És mi van azokkal akik tényleg mindent megtesznek vért izzadnak a tizedekért,századokért ??? Mi van a Szőllősy családdal !!!??? Erre varjunk gombot !!!
Hajrá Magyarország ,Hajrá Magyarok ! De csak azok akik igazi munkával és teljesítménnyel jutnak előre !! Uff !!!!!!!!!!!!!!
gabord18 | 2018.02.21. 20:09
Vajon mennyibe került ez Mo-nak?

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.