Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két méteres friss havat várnak Ausztriában

Rekordok dőlhetnek meg!

2012.01.06. Stánicz Balázs

Két méteres friss havat várnak Ausztriában Valósággal lecsapott a tegnapi napon Ausztriára a Nyugat-Európában helyenként komoly károkat okozó téli vihar. Szinte országszerte, de különösen a nyugati tartományokban szakadatlanul esik a hó; egyes előrejelzések szerint a jövő hét elejéig több síterepen rekordmennyiségű hó hullhat.
Mintha jóvá akarná tenni az időjárás a novemberi számláját, december elejétől kezdve 3-4 naponta esik kisebb-nagyobb mennyiségű hó Vorarlbergtől egészen Salzburgig. A mostani hidegfront azonban az idei szezon legkeményebb havazását hozhatja, könnyen rekordok is megdőlhetnek.

Két méteres friss hó várható

Egészen elképesztő mennyiségű friss havat várnak a szakértők a magasabb síterepeken és a gleccsereken; az Arlberg térségében a Silvretta völgyben, de a salzburgi kapruni gleccseren is 150-200 cm-rel gyarapodhat a már így is tekintélyes hóréteg.

Péntekre virradóra Tirolban 30-60 cm, Salzurgban és Felső-Ausztriában 30-50 cm, Vorarlbergen 40-50 cm, Stájerország északi hegyeiben fél méter hullott. Az égi áldásban a határ közeli síterepek is részesültek, Hochkar és Ötscher felső részein 40 cm friss havat regisztráltak, keletebbre azonban csökken a hótakaró vastagsága; a Schneebergen már csak 25 cm. Karintia döntő részét ismételten elkerülte a havazás, itt csak a tartomány északnyugati része (Magas-Tauern) kapott jelentősebb friss havat.

A mai nap folyamán még további fél méter fehérséget várnak a meteorológusok, majd szombaton átmenetileg megnyugszik az időjárás, de délutántól újra gyülekeznek a hófelhők és folytatódik a nagy havazás, ami ismét tekintélyes hómennyiségeket hozhat az osztrák hegyekbe.

Magas lavinaveszély

Fotó: APA/Dietmar Striplovsek
Fotó: APA/Dietmar Striplovsek
A kijelölt pályákon kívül a sok friss hó és a nagy szél (tegnap az osztrák-német határon emelkedő Zugspitzén 170 km/h-ás szelet mértek) hatására komoly lavinaveszéllyel kell számolnunk; sok helyütt 4-es, helyenként 5-ös, azaz a legmagasabb fokozat van érvényben. Mivel a havazás továbbfolytatódik, így minden bizonnyal még napokig marad az igen magas lavinaveszély. Az osztrák lavinaszolgálat mindenkit arra kér, hogy maradjanak a sípályákon, mivel jelenleg kedvezőtlenek a túrasízéshez és mélyhó síeléshez a feltételek. A lavinák miatt több magasabb hegyi utat is lezártak, továbbá néhány tiroli, ugyancsak magasabban fekvő terep elérhetetlen.

15 000 ember a hó fogságában

Az idei szezonban már harmadszor fordul elő, hogy Arlberg egyes síterepit elzárja a hó és a lavina a külvilágtól. Tegnap óta szárazföldön elérhetetlenek Lech, Warth, Zürs, Stuben és Gargellen települések és egyben síparadicsomok. A lechi polgármester szerint nincs pánik, a vendégek jól érzik magukat, azonban a településhez vezető utat a lavinaveszély végett muszáj volt lezárni. A környéken az Arlberg útvonal Langentől, továbbá a Flexenstrasse Alpe Rauztól szintén zárva tart. A síterepek sem nyitottak ki a mai napra; Golm és Silvretta Nova egyik felvonója sem üzemel.

Tirolban készenlétben a hadsereg

Tirolban készenlétbe helyezték a katonákat, így egy esetleges evakuálásnál ők is segítik a mentőcsapatok munkálatait. Erre egyelőre még nincs szükség, de semmit sem bíznak a véletlenre.

Megannyi lezárt útvonal, az autópályák jól járhatók

A fentebb említett tiroli hegyi utak mellett egy lezúdult lavina miatt nem lehet közlekedni a Felbertauern főútvonalon; Matrei és Mittersill közt megszűnt az összeköttetés. Tehát aki Kals-Grossglockner, Matrei síterepre igyekszik, az jelenleg csak a déli útvonalon vagy az A10-es autópályát választva tudja elérni Matreit.

Röviddel ezelőtt az Ötztal főút is „lakat” alá került; Hochgurgrl és Obergurgl elérhetetlenek. A nyitva lévő, de magasabban fekvő hegyi utak csak hólánccal járhatók, így Katschberg, Obertauern, Gerlos (Zillertal), Thurn hágó (Kitzbühel), Hochkönig út egyes szakaszai. Szintén hólánccal járhatók Stájerországban többek közt a következő útvonalak: Schladming-Ramsau, Lachtal (Schagmeister és Lachtalhaus közt). Mariazell és Mürzsteg-Niederalpl felé egyelőre csak 7,5 tonna felett kötelező a hólánc.

A honfitársaink által használt autópályák (A1, A9, A2, A10, S6) kivétel nélkül jól járhatók, azonban a havazás miatt helyenként havas és hókásás útfelület előfordulhat. A következő osztrák helyzetjelentésünkkel várhatóan vasárnap jelentkezünk.
KOMMENTEK
sipos25 | 2012.01.06. 15:30
Király! Épp vasárnap készülünk indulni Warth-ba, ami az egész közepén van. :-( Remélem néhány napon belül megközelíthető lesz. 8-|
Apjok Ildikó | 2012.01.06. 15:50
Kérünk 5cm ide is!
csiperke | 2012.01.06. 16:36
Halló Mindenki!!!!!!!!! Csak egy kis info!!! A Warth-ba igyekvőknek!!!! Minden útvonal járhatatlan!!! Mi Bachban vagyunk fuull elzárva mindentől!!!! 14km warth!!!
elmo | 2012.01.06. 16:53
Na az izgalmas, főleg ha tovább kell a szállodában maradni, mint amennyi előre terveztél.
sipos25 | 2012.01.06. 16:57
Húha...
Stani | 2012.01.06. 17:15
@sipos, a helyzet inkább súlyosbodni fog, ugyanis keddig szinte folyamatos havazásokat mondanak. Igaz a lavinabizottság naponta ülésezik és dönt az utak állapotáról, de az odavezető utak felett hatalmas hegyek vannak, ha onnan elindul valami az konzervdobozt csinál az autókból.
SzentesKatalin | 2012.01.06. 17:26
Itt Saalbachban egyenlöre minden rendben, folyamatosan dolgoznak a ho eltakaritasan, utsozason.Ejjel voltak hatalmas szellökesek, es ma delutan is egy-kettö, de ennyi, szerencsere ez egy szelvedett völgy.
sipos25 | 2012.01.06. 17:41
@Stani: ...és buszból? :-) Értem én...csak nem én vagyok a szervező. Egyenlőre úgy áll a zászló, hogy megyünk. Épp azért írtam ide is, hogy hátha kapok tapasztalt emberektől tanácsokat.
Petkovics | 2012.01.06. 18:02
Sziasztok,mi jelenleg Schladmingban vagyunk.1 nappal muszáj lett meghosszabbítani az itt tartózkodásunkat...Ekkorát még életünkben nem freeride-oltunk .Holnap remélem újabb komoly csúszás,és indulás haza:(
Windy | 2012.01.06. 19:36
Király! :-)
Mi hajnalban indulunk Ötztal mellé,Sautensbe (Tirol, Hochötz síterep)
poisonka | 2012.01.06. 20:49
este 6 kor Hintertux-ot is lezárták. Tux elejére még beengednek, de az útszűkületnél már ott áll az emberke és se ki se be....
Rekiii | 2012.01.09. 11:53
Jahh este 6kor lezárták és azóta is zárva van!!!!!!

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.