Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két méteres friss havat várnak Ausztriában

Rekordok dőlhetnek meg!

2012.01.06. Stánicz Balázs

Két méteres friss havat várnak Ausztriában Valósággal lecsapott a tegnapi napon Ausztriára a Nyugat-Európában helyenként komoly károkat okozó téli vihar. Szinte országszerte, de különösen a nyugati tartományokban szakadatlanul esik a hó; egyes előrejelzések szerint a jövő hét elejéig több síterepen rekordmennyiségű hó hullhat.
Mintha jóvá akarná tenni az időjárás a novemberi számláját, december elejétől kezdve 3-4 naponta esik kisebb-nagyobb mennyiségű hó Vorarlbergtől egészen Salzburgig. A mostani hidegfront azonban az idei szezon legkeményebb havazását hozhatja, könnyen rekordok is megdőlhetnek.

Két méteres friss hó várható

Egészen elképesztő mennyiségű friss havat várnak a szakértők a magasabb síterepeken és a gleccsereken; az Arlberg térségében a Silvretta völgyben, de a salzburgi kapruni gleccseren is 150-200 cm-rel gyarapodhat a már így is tekintélyes hóréteg.

Péntekre virradóra Tirolban 30-60 cm, Salzurgban és Felső-Ausztriában 30-50 cm, Vorarlbergen 40-50 cm, Stájerország északi hegyeiben fél méter hullott. Az égi áldásban a határ közeli síterepek is részesültek, Hochkar és Ötscher felső részein 40 cm friss havat regisztráltak, keletebbre azonban csökken a hótakaró vastagsága; a Schneebergen már csak 25 cm. Karintia döntő részét ismételten elkerülte a havazás, itt csak a tartomány északnyugati része (Magas-Tauern) kapott jelentősebb friss havat.

A mai nap folyamán még további fél méter fehérséget várnak a meteorológusok, majd szombaton átmenetileg megnyugszik az időjárás, de délutántól újra gyülekeznek a hófelhők és folytatódik a nagy havazás, ami ismét tekintélyes hómennyiségeket hozhat az osztrák hegyekbe.

Magas lavinaveszély

Fotó: APA/Dietmar Striplovsek
Fotó: APA/Dietmar Striplovsek
A kijelölt pályákon kívül a sok friss hó és a nagy szél (tegnap az osztrák-német határon emelkedő Zugspitzén 170 km/h-ás szelet mértek) hatására komoly lavinaveszéllyel kell számolnunk; sok helyütt 4-es, helyenként 5-ös, azaz a legmagasabb fokozat van érvényben. Mivel a havazás továbbfolytatódik, így minden bizonnyal még napokig marad az igen magas lavinaveszély. Az osztrák lavinaszolgálat mindenkit arra kér, hogy maradjanak a sípályákon, mivel jelenleg kedvezőtlenek a túrasízéshez és mélyhó síeléshez a feltételek. A lavinák miatt több magasabb hegyi utat is lezártak, továbbá néhány tiroli, ugyancsak magasabban fekvő terep elérhetetlen.

15 000 ember a hó fogságában

Az idei szezonban már harmadszor fordul elő, hogy Arlberg egyes síterepit elzárja a hó és a lavina a külvilágtól. Tegnap óta szárazföldön elérhetetlenek Lech, Warth, Zürs, Stuben és Gargellen települések és egyben síparadicsomok. A lechi polgármester szerint nincs pánik, a vendégek jól érzik magukat, azonban a településhez vezető utat a lavinaveszély végett muszáj volt lezárni. A környéken az Arlberg útvonal Langentől, továbbá a Flexenstrasse Alpe Rauztól szintén zárva tart. A síterepek sem nyitottak ki a mai napra; Golm és Silvretta Nova egyik felvonója sem üzemel.

Tirolban készenlétben a hadsereg

Tirolban készenlétbe helyezték a katonákat, így egy esetleges evakuálásnál ők is segítik a mentőcsapatok munkálatait. Erre egyelőre még nincs szükség, de semmit sem bíznak a véletlenre.

Megannyi lezárt útvonal, az autópályák jól járhatók

A fentebb említett tiroli hegyi utak mellett egy lezúdult lavina miatt nem lehet közlekedni a Felbertauern főútvonalon; Matrei és Mittersill közt megszűnt az összeköttetés. Tehát aki Kals-Grossglockner, Matrei síterepre igyekszik, az jelenleg csak a déli útvonalon vagy az A10-es autópályát választva tudja elérni Matreit.

Röviddel ezelőtt az Ötztal főút is „lakat” alá került; Hochgurgrl és Obergurgl elérhetetlenek. A nyitva lévő, de magasabban fekvő hegyi utak csak hólánccal járhatók, így Katschberg, Obertauern, Gerlos (Zillertal), Thurn hágó (Kitzbühel), Hochkönig út egyes szakaszai. Szintén hólánccal járhatók Stájerországban többek közt a következő útvonalak: Schladming-Ramsau, Lachtal (Schagmeister és Lachtalhaus közt). Mariazell és Mürzsteg-Niederalpl felé egyelőre csak 7,5 tonna felett kötelező a hólánc.

A honfitársaink által használt autópályák (A1, A9, A2, A10, S6) kivétel nélkül jól járhatók, azonban a havazás miatt helyenként havas és hókásás útfelület előfordulhat. A következő osztrák helyzetjelentésünkkel várhatóan vasárnap jelentkezünk.
KOMMENTEK
sipos25 | 2012.01.06. 15:30
Király! Épp vasárnap készülünk indulni Warth-ba, ami az egész közepén van. :-( Remélem néhány napon belül megközelíthető lesz. 8-|
Apjok Ildikó | 2012.01.06. 15:50
Kérünk 5cm ide is!
csiperke | 2012.01.06. 16:36
Halló Mindenki!!!!!!!!! Csak egy kis info!!! A Warth-ba igyekvőknek!!!! Minden útvonal járhatatlan!!! Mi Bachban vagyunk fuull elzárva mindentől!!!! 14km warth!!!
elmo | 2012.01.06. 16:53
Na az izgalmas, főleg ha tovább kell a szállodában maradni, mint amennyi előre terveztél.
sipos25 | 2012.01.06. 16:57
Húha...
Stani | 2012.01.06. 17:15
@sipos, a helyzet inkább súlyosbodni fog, ugyanis keddig szinte folyamatos havazásokat mondanak. Igaz a lavinabizottság naponta ülésezik és dönt az utak állapotáról, de az odavezető utak felett hatalmas hegyek vannak, ha onnan elindul valami az konzervdobozt csinál az autókból.
SzentesKatalin | 2012.01.06. 17:26
Itt Saalbachban egyenlöre minden rendben, folyamatosan dolgoznak a ho eltakaritasan, utsozason.Ejjel voltak hatalmas szellökesek, es ma delutan is egy-kettö, de ennyi, szerencsere ez egy szelvedett völgy.
sipos25 | 2012.01.06. 17:41
@Stani: ...és buszból? :-) Értem én...csak nem én vagyok a szervező. Egyenlőre úgy áll a zászló, hogy megyünk. Épp azért írtam ide is, hogy hátha kapok tapasztalt emberektől tanácsokat.
Petkovics | 2012.01.06. 18:02
Sziasztok,mi jelenleg Schladmingban vagyunk.1 nappal muszáj lett meghosszabbítani az itt tartózkodásunkat...Ekkorát még életünkben nem freeride-oltunk .Holnap remélem újabb komoly csúszás,és indulás haza:(
Windy | 2012.01.06. 19:36
Király! :-)
Mi hajnalban indulunk Ötztal mellé,Sautensbe (Tirol, Hochötz síterep)
poisonka | 2012.01.06. 20:49
este 6 kor Hintertux-ot is lezárták. Tux elejére még beengednek, de az útszűkületnél már ott áll az emberke és se ki se be....
Rekiii | 2012.01.09. 11:53
Jahh este 6kor lezárták és azóta is zárva van!!!!!!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.