Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Itt a tél, Ausztriában havazik

2013.11.11. Stánicz Balázs

Lassan egy hete, ha kisebb-nagyobb szünnapokkal is, de havazik az osztrák hegyekben. Eleinte inkább a nyugati tartományok felett rázta meg Holle Anyó a dunyháját, a hétvégén azonban a határ közeli hegyek is sorra kerültek.

Sok hó a gleccsereken

Igazi télies időjárás jellemzi jó egy hete Ausztriát; ez alól csak a múlt csütörtöki és pénteki nap volt kivétel. A havazásnak köszönhetően szenzációs hóviszonyok fogadják a síelőket a gleccsereken, ahol egyre több sípálya és felvonó kerül megnyitásra. A „legtöbb friss hó” képzeletbeli versenyét Sölden és Kaprun nyerte, mindkét helyen jó 40 cm hó hullott múlt hét közepéig, a hétvégén újabb 30 cm jött hozzá. Jelenleg Kaprunban és Mölltalon van a legtöbb hó, mindkét gleccsersíterep 170 cm hóvastagágot jelez.

Beindultak a hóágyúk

A gleccserek mellett beindultak az alacsonyabb síterepek. Hétvége óta üzemelnek a hóágyúk többek közt Schladming síhegyein, Murauban, Semmeringen (Stuhleck), a salzburgi sírégió szinte mindegyik síparadicsomában, így a teljesség igénye nélkül Flachauban, Saalbachban, Zell am See-en, Hochkönigen és Obertauernon.

Schladming hétvégén nyit

Gőzerővel folyik a lejtők hóágyúzása Schladmingon, a síterep a hétvégén nyit, az üzemeltető azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egészen a középállomásig lecsúszhatunk, de a felső pályák és liftek, azaz a nyolcüléses a Märchenwiese mellett és a nyitott négyüléses a Burgstallalmon működni fognak.

Karintia: 3000 háztartás áram nélkül

Ami a síterepeknek öröm az Karintia egyes részen bosszúság; a hétvégén 3000 háztartás maradt áram nélkül. Ezúttal nem a hó, hanem az orkánszerű szélvihar okozott gondot. Kártyavárként dőltek a fák a vezetékekre, melyek egész településeket vágtak le a hálózatról. Időközben a helyzet jelentősen enyhült, de még mindig vannak háztartások, ahol hétvége óta nincs áram.

Alsó-Ausztria is befehéredett

Míg szombaton csak a magasabb hegyek; így a Schneeberg és a Rax öltött fehér ruhát addig hétfőre több alsóosztrák völgy is befehéredett; havazott a semmeringi hágónál, Annabergen, Puchbergen, Puchenstubenben és Lackenhofban is. A novemberi tél sehol sem okozott fennakadást; az autósok már téli gumikkal járnak és a hóréteg vastagsága is legfeljebb 5-10 cm közt mozog.

Marad a tél

Az elkövetkezendő napokban is marad az időjárás télies jellege, nagyobb havazásra csütörtök-péntek magasságában van kilátás.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.