Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Itt a tél, Ausztriában havazik

2013.11.11. Stánicz Balázs

Lassan egy hete, ha kisebb-nagyobb szünnapokkal is, de havazik az osztrák hegyekben. Eleinte inkább a nyugati tartományok felett rázta meg Holle Anyó a dunyháját, a hétvégén azonban a határ közeli hegyek is sorra kerültek.

Sok hó a gleccsereken

Igazi télies időjárás jellemzi jó egy hete Ausztriát; ez alól csak a múlt csütörtöki és pénteki nap volt kivétel. A havazásnak köszönhetően szenzációs hóviszonyok fogadják a síelőket a gleccsereken, ahol egyre több sípálya és felvonó kerül megnyitásra. A „legtöbb friss hó” képzeletbeli versenyét Sölden és Kaprun nyerte, mindkét helyen jó 40 cm hó hullott múlt hét közepéig, a hétvégén újabb 30 cm jött hozzá. Jelenleg Kaprunban és Mölltalon van a legtöbb hó, mindkét gleccsersíterep 170 cm hóvastagágot jelez.

Beindultak a hóágyúk

A gleccserek mellett beindultak az alacsonyabb síterepek. Hétvége óta üzemelnek a hóágyúk többek közt Schladming síhegyein, Murauban, Semmeringen (Stuhleck), a salzburgi sírégió szinte mindegyik síparadicsomában, így a teljesség igénye nélkül Flachauban, Saalbachban, Zell am See-en, Hochkönigen és Obertauernon.

Schladming hétvégén nyit

Gőzerővel folyik a lejtők hóágyúzása Schladmingon, a síterep a hétvégén nyit, az üzemeltető azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egészen a középállomásig lecsúszhatunk, de a felső pályák és liftek, azaz a nyolcüléses a Märchenwiese mellett és a nyitott négyüléses a Burgstallalmon működni fognak.

Karintia: 3000 háztartás áram nélkül

Ami a síterepeknek öröm az Karintia egyes részen bosszúság; a hétvégén 3000 háztartás maradt áram nélkül. Ezúttal nem a hó, hanem az orkánszerű szélvihar okozott gondot. Kártyavárként dőltek a fák a vezetékekre, melyek egész településeket vágtak le a hálózatról. Időközben a helyzet jelentősen enyhült, de még mindig vannak háztartások, ahol hétvége óta nincs áram.

Alsó-Ausztria is befehéredett

Míg szombaton csak a magasabb hegyek; így a Schneeberg és a Rax öltött fehér ruhát addig hétfőre több alsóosztrák völgy is befehéredett; havazott a semmeringi hágónál, Annabergen, Puchbergen, Puchenstubenben és Lackenhofban is. A novemberi tél sehol sem okozott fennakadást; az autósok már téli gumikkal járnak és a hóréteg vastagsága is legfeljebb 5-10 cm közt mozog.

Marad a tél

Az elkövetkezendő napokban is marad az időjárás télies jellege, nagyobb havazásra csütörtök-péntek magasságában van kilátás.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.