Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák hóhelyzet, hol lehet síelni?

2011.11.11. Stánicz Balázs

Igaz a hagyományos besíelések időszaka az őszi szünet végével lezárult, még biztosan vannak olyanok, akik az elkövetkezendő időszakban kerekednek útra. Számukra egy kis helyzetjelentéssel szolgálunk, részben első kézből származó információkkal.
Kaprun tegnap - Fotó: Stani
Hol vannak már az októberi havazások, a friss porhó, a behavazott fenyőfák, alpesi rétek? Az elmúlt időszakban kétszer is főn szél tombolt Ausztriában, ami sikeresen eltüntette az utolsó hófoltokat az alacsonyabb térszíneken (2000-2500 m alatt). Míg az első főn az osztrák gleccserekre némi havat hozott, addig a másodikból nem vagy csupán néhány centi fehérség esett. Egyedüli kivételt a déli végvár, Mölltal jelent, fekvéséből kifolyólag itt legutóbb 20 cm frissességnek örvendezhetnek a helyiek.

Újra üzemelnek a hóágyúk a gleccsereken

Jó hír, miszerint a hét elején a főn összeomlott, így a rekordokat döntögető hőmérsékletek is a múlté. Újra megjelentek a völgyekben reggelente a fagyok és a magasabb térszíneken is lehűlt a levegő, ami ráadásul igen száraz, nem ritka a 30% körüli páratartalom.
Gőzerővel hóágyúznak az osztrák gleccsereken, dübörögnek a hóágyúk többek közt Sölden, Stubai, Kaprun lejtőin. Továbbá megkezdődött a mesterséges havazás a tiroli Ischgl és Hochgurgl síparadicsomokban is. Porhavat jelent az összes gleccsereken fekvő sípálya.

Planai még kitart

Planai még kitart, igaz a meleg főn szél és az eső nem tett jót a kb. egy kilométeres sípályának, ami jelenleg is hősiesen állja a harcot. Információk szerint nem árt régebbi léccel, snowboarddal készülnünk, mert egyre inkább hiányosabb odafenn a műhavas réteg. Jelzés értékű, hogy jó másfél hete a webkamera csak a hegyállomást mutatja, feltehetően van mit takargatniuk.
Ellenben a szomszédos Reiteralm felső részén jelenleg az osztrák szlalomspecialisták edzenek optimális hóviszonyok közt. Ez az első edzés, amit nem a gleccsereken tartanak. Sokáig nem maradnak, hiszen már ma este továbbrepülnek az Egyesült Államokba, ahol kezdődnek a versenyek.

Grossglockner alpesi út: meghosszabbított nyitva tartás

A remek őszi időnek köszönhetően még mindig látogatható Ausztria talán legszebb magashegységi útvonala, ami mentén betekintést nyerhetünk a Magas-Tauern hegyóriásainak - köztük a Grossglockner - világába. Az általában október végén bezáró út még november 14-ig látogatható, aki Kaprunban vagy Mölltalon síel annak talán megér egy kitérőt. Az útdíj 19 eurót kóstál, azaz 10 euróval kevesebbet, mint szezonban.
Pitztal november 3-án - Fotó: Chense
Pitztal november 3-án - Fotó: Chense

Mikor jön a hó?

Jelenleg egy stabil magasnyomású képződmény uralkodik az osztrák Alpok felett, ami sok napsütést eredményez a hegyekben és ködöt a völgyekben. Úgy tűnik még jó egy darabig a napsütésé lesz a főszerep. A hosszú távú előrejelzések szerint november 20. környékén várható változás, egy hidegfront érheti el Ausztria térségét, ami lehűlést és havat hozhat.
KOMMENTEK
Szányi Gábor | 2011.11.15. 19:19
https://www.pitztaler-gletscher.at ajánlom minden sielő szives figyelmébe.Az Alpin Centerbe több mint 1 méter/2840m-121 cm/ a friss hó,és mindig kitünően kezeltek a pályák.Igaz kicsit odébb van de megéri a plusz km.Évek óta oda járunk és mindig nagyon sok hó van már októbertől kezdődően ,miután magasan van.A liftállomás felső pontja 3440 méter.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.