Menü ≡

Osztrák hóhelyzet: a gleccsereken porhó

2012.11.16. | Szerző: Stani
Osztrák hóhelyzet: a gleccsereken porhó A november eleji havazás óta a napsütés került főszerepbe az osztrák hegyekben. Míg a völgyeket gyakorta köd üli meg, addig a felsőbb régiókban napsütés és kék ég fogadja a síelőket. Tegnap Obertauern is kinyitott, bár igazán jó havat a gleccsereken találunk.
h i r d e t é s

A gleccsereken porhó vár mindenkit

Kezdjük a jó hírekkel; a gleccsereken remek pályák fogadják a síelőket; a Söldenben, Kaprunban, Hintertuxon, Stubaion és Mölltalon egyaránt; a síterepek felső részein egy méteres a hóvastagság. A pályák többnyire porhavasak és a nagy magasságnak köszönhetően a hóágyúk is folyamatosan üzemelnek egészen a reggeli, délelőtti órákig, így a friss hó is biztosított minden egyes nap, ha más nem, hát a hóágyúknak köszönhetően.

Ugyanis Holle Anyó kivette szokásos őszi szabadságát, és úgy tűnik, nem mostanában tervezi a dunyháinak a megrázását – igaz, hétfőn egy gyenge hidegfront okozhat átmeneti felhősödést és némi friss havat 2000 méter felett –, az időjárási frontok messze elkerülik Ausztriát, így az elkövetkezendő időszakban is zavartalan napsütést élvezhetnek a gleccsereken síelők, snowboardozók.

Október végén és november első napjaiban havas völgyekről és friss hóról szóltak a hírek. A hidegfrontokat azonban egy délről jövő melegfront követte, ami erős főn szél formájában bukott le az Északi-Alpokba és kétezer méterig csaknem felfalta a leesett havat. Az ezt követő eső (igaz, 2500 méter felett hó esett) sem tett jót az alsóbb síterepeknek.

Schladming megy, de egyre csak fogy a hó

Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, Schladming már nyitva; Planai, Reiteralm és Hauser Kaibling lejtői nagy szeretettel várják a vendégeket, igaz, a mostani hétvégén jelentősen szűkített választékkal. Modern hóágyúrendszer ide vagy oda, a hétvége meleg és esős időjárása itt sem múlt el nyomtalanul. Reiteralmon és Hauson is csak két pálya lesz nyitva, Planaion a lejtők számát tekintve valamivel jobb a helyzet, bár a hó itt is csak egyre fogy. Turrachon a hétvégén 100mm eső hullott, jelenleg a Wildkopflift csákányos felvonó és a mellette lévő kis edzőpálya üzemel, hétvégenként a Zirbenwald ülős és a hozzátartozó Märchenwald lejtője jön a kínálathoz. Igaz, kevés a pálya, de ennek megfelelően a síbérlet is erősen mérsékelt.

Tegnap kinyitott Obertauern

Obertauern a tegnapi napon nyitott a korábban beígért négy felvonó helyett három lifttel (Panoramabahn, Hochalmbahn, Seekarbahn). A síelők a hágónál parkolhatnak és síbuszok szállítják őket a Seekar ülőfelvonó aljához. Aki Salzburgban szeretne síelni, az Obertauernon és a kapruni gleccseren kívül Kitzbühelben teheti meg, ahol a Resterhöhe nyitotta meg kapuit, bár az elmúlt hét kínálatát itt is csökkenteni kellett az olvadásnak köszönhetően. Jelenleg egy négyüléses és egy hatüléses járja a köröket, síelni két pályán lehetséges, feljutás a sípályákra a Panoramabahn kabinossal.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy Kitzbühel, Reiteralm és Hauser Kaibling jelenleg csak hétvégenként üzemel. A helyszíni beszámolók alapján a hó reggel kemény, kifagyott, délután tavasziasan puha. Aki az elkövetkezendő hetekben tervez síelést, jobban jár a gleccserekkel, ahol porhavas lejtők várnak mindenkit.
2012.11.17. 14:03:13 Lackó
Jó cikk, tele valóban hasznos infókkal, és mellőzve a bulváros hülyeségeket.

Mondjuk nekem Gastein völgybe kellene hó december elejére, azt intézd el légy szíves :-)
2012.11.18. 16:27:06 labels
Jajaja, Holle Anyó rázhatná 2000 alá is.
2012.11.18. 22:16:16 tothlevente
Gastein november 30-án nyit. :)

http://www.skigastein.com/de/winter.../events/events/snow-start...
2012.11.18. 23:06:36 Stani
Az a tervezett szezonnyitás, s csak Sportgastein. Tavaly is tolták azt pár hetet, bár remélem idén az alacsonyabb helyekre is előbb megjön a hó.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »