Menü ≡

Osztrák hóhelyzet; porhó a magasabb síterepeken

2012.11.23. | Szerző: Stani
Osztrák hóhelyzet; porhó a magasabb síterepeken Nyugaton a helyzet változatlan, továbbra is a véget nem érő napsütés jellemzi az osztrák Alpok időjárását, a gleccsereken és a néhány nyitva tartó magasabb tiroli síparadicsomban jók a hóviszonyok a sípályákon, máshol még várat magára a tél.
h i r d e t é s
A legutóbbi osztrák körképünk óta sokat nem változott a helyzet; az ország időjárását továbbra is egy anticiklon határozza meg, ami a hegyekben sok napsütést, az alacsonyabb vidékeken tartós ködöt okoz. Azonban tegnap egy kisebb front okozott átmeneti felhősödést és hozott pár centi friss havat a gleccserekre, viszont mától újra a napsütésé a főszerep.

Hóágyúzni jelenleg csak a gleccsereken és néhány magasabb tiroli síterepen tudnak, illetve az inverzió végett sikerült a völgyekhez közel eső pályákon is némi műhavat gyártani, de ez még nyitásra sehol sem elegendő.

Gleccserek; -10 fokot hozott a mai reggel

Az utóbbi két hét leghidegebb reggelére ébredtek a gleccserek, Hintertuxon -10 fokot mértek 3250 m magasan. A kellően hideg időnek és a száraz levegőnek (az elmúlt héten az osztrák-bajor határon fekvő Zugspitzén mindösszesen 3% volt a levegő nedvességtartalma) köszönhetően továbbra is üzemelnek a hóágyúk, hogy minden nap friss utánpótlást biztosítsanak a sípályákra. Az osztrák gleccsersíterepeken továbbra is porhavas-kompakt pályákat találunk, amelyek pályasíelésre kiválóak.

Ma nyitja meg kapuit a tiroli Ischgl

Ausztria egyik legnagyobb síparadicsomában mától lehet síelni, itt is elsősorban az intenzív hóágyúzásnak köszönhetően, igaz, a felsőbb részeken a pályák mellett is összefüggő a hótakaró. Jelenleg a sípályák negyven százaléka kerül megnyitásra, a többi a hóviszonyokhoz igazodóan kerül átadásra. Ischgl mellett Axamer Lizumban is lehet már síelni, igaz, itt csak néhány sípályán.

Schladming, Obertauern, Turracherhöhe kitart

A schladmingi nyitva tartó síterepek hősiesen tartják a frontot, itt a pályákat leszámítva tényleg nincs hó, Planaion még a csúcs közelében sincs összefüggő természetes hótakaró. A legnagyobb gondot az okozza, hogy az inverzió miatt nem tudnak hóágyúzni, így a mesterséges utánpótlásról is le kell mondaniuk. A pályák a hőmérséklet függvényében hol tavasziasak, hol keményebbek (a múlt hétvégén Reiteralm pályái kifejezetten jegesek voltak).

Obertauernon mindösszesen öt felvonó üzemel, viszont a pályákon alig lézengenek, azok jól síelhetők, bár a hó ide is nagyon kellene. Turrachon továbbra is egy csákányos és egy üléses üzemel néhány kilométernyi lejtővel.

Jövő héttől megérkezhet a tél, fél méter friss hó a gleccsereken

A nyugodt őszi időnek egy, a jövő hét közepén érkező hidegfront vethet véget, ami a gleccsersíterepeken 30-60 cm friss havat hozhat péntekig. A jelenlegi előrejelzések alapján elsősorban a nyugati tartományokban várható nagyobb havazás; így Vorarlberg, Tirol és Salzburg területén számolhatunk téli viszonyokkal, akár a völgyekben is, ugyanis a hóhatár 1000 méter alá csökken.

Az alacsonyabb síterepeken 10-20 cm várható, bár kelet felé rohamosan csökken a hó; Schladmingra már csak pár centit jósolnak, a határ közeli síterepeken inkább eső várható, bár péntek reggelre itt is becukrozódhatnak a magasabb hegycsúcsok.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »