Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tomba földije adta meg a végső döfést az osztrákoknak

2010.02.28. Bata Attila

Tomba földije adta meg a végső döfést az osztrákoknak Véget értek az olimpiai alpesi síversenyei. Az utolsó versenyen az volt a kérdés, hogy az osztrák férfiaknak sikerül-e végre érmet nyerniük, vagy szégyenszemre, példátlan módon, érem nélkül kell hazautazniuk. Az osztrák aranyálmokat egy olasz síelő, Giuliano Razzoli, törte darabokra.
Egész Ausztria érthetetlenül áll a férfi síelők teljesítménye előtt. A világ egyik legerősebb sínemzetének fiai érem nélkül maradtak az idei olimpia után. A négy elrontott szám után szombaton következett a műlesiklás, az osztrákok utolsó esélye. Ebben a számban magasan az osztrák válogatott a legerősebb a világon, az idei VK versenyek alatt gyakran taroltak az osztrákok ebben a számban.

Már az első futamban elhalványultak az esélyek. Pranger, a szám világbajnoka kiesett, az idén egyeduralkodó Herbst a 12. helyével nagy hátrányba került, a kilencedik Hirscher sem reménykedhetett sokban, egyedül az olimpiai bajnok Raichban bízhattak, aki a harmadik helyen zárta az első futamot. Ezt a futamot, a nagy köd és havazás ellenére, az olasz Razzoli nyerte meggyőző fölénnyel (0,43 mp).

A második futamban sem történt csoda, a hátul álló osztrákok csak kicsit javultak, az elsőszámú kedvenc, Raich pedig csak a hatodik legjobb második futamot produkálta, így még a dobogóról is lecsúszott öt századmásodperccel. Összejött tehát a szégyen, az osztrák férfiak utoljára az 1936-os olimpián nem nyertek érmet, igaz erről akkor nem csak ők tehettek, hiszen a síoktatókkal induló osztrákokat kizárta az amatőrizmust akkor még komolyabban vevő nemzetközi szövetség.

Az olasz Giuliano Razzoli lett a győztes, aki pedig Olaszországot mentette meg, hiszen ez volt az egész olasz olimpiai csapat első és egyetlen aranyérme az olimpián. Az olasz versenyző ugyanarról a vidékről származik, ahonnan példaképe, Alberto Tomba. A sors fintora, hogy Tomba szintén február 27-én nyerte meg ugyanezt a számot az 1988-as olimpián. Razolli Tomba sikereinek hatására kezdett el síelni, és azóta szoros kapcsolatba került példaképével.

Amikor az osztrák férfiak 8 érmet szereztek a 2006-os torinói olimpián, akkor Razzoli még csak 21 éves volt. Az olimpián, mint előfutó vehetett csak részt, az igazi versenyzők előtt síelt, úgymond csak tesztelhette az olimpiai pályát. Razzoli abban az évben versenyezhetett először a VK versenyeken, de valahogy nem akart összejönni neki a siker, az első 10 VK versenyéből kilencen már az első futamban kiesett!

Azóta nagyot változott a világ, az idén ő nyerte a horvát VK futamot, a győzelmet természetesen Tombával együtt ünnepelte a kamerák előtt. Harmadik lett Kiztbühelben, tehát mostani győzelme annyira nem nagy meglepetés. Tombával minden verseny előtt telefonon konzultál, bár ismerőseik szerint csak a síelésben hasonlít egymásra a két versenyző. Razolli nyugodt, és visszahúzódó jellem, nem úgy mint példaképe, aki az olasz bulvársajtó és az éjszakai élet egyik kedvence. Razzoli sikere előtt olasz férfi síelő legutoljára 18 éve nyert olimpiai aranyat, talán nem véletlen, hogy az illetőt Aberto Tombának hívták.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.