Menü ≡

Kevés hó: ideiglenesen bezárt a Mölltal-gleccser

2017.08.25. | Szerző: Bata Attila
Az idei nyár nem sok jót hozott az Alpok gleccsereire. A kedvezőtlen időjárás legújabb áldozata a karintiai Mölltal-gleccser, ahol le kellett zárni a pályát a nem megfelelő hóviszonyok miatt. Az újranyitásról még nem lehet biztosat mondani, valószínűleg egy nagyobb lehűlés vagy havazás után...
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Túl meleg volt az Alpok gleccsereinek az idei nyár. Az olasz Stelvio-gleccser, példátlan módon, története során először kellett, hogy bezárjon augusztus elején. Azóta ott már havazott, de nem eleget. Augusztus 20-án megpróbáltak újranyitni, de végül is elhalasztották a nyitást későbbre.

A többi olasz gleccseren (nem síterepeken) a meleg miatt gyakran találtak az elmúlt hetekben tárgyakat az első világháborúból. Az olvadó gleccser nemcsak tárgyakat, hanem egykori katonák holttesteit is felszínre hozta.

Mölltal átlagosan 10 hónapot tart nyitva egy évben. A napokban itt is fel kellett függeszteni az üzemeltetést. A lifttársaság vezetője szerint a kevés hó miatt most nem lehet használni a pályákat. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor nyitnak újra, ahhoz kedvező fordulatnak kellene beállnia az időjárásban. Tegnap reggel 6 fokkal indult a nap a gleccseren, délután már a 16 fokot is elérte a hőmérséklet.

Mölltal legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy egy héttel ezelőtt itt kezdte meg havas edzéseit az osztrákok (és a világ) legjobb síelője, Marcel Hirscher. Ahogy a lenti videón is látható, már az első edzésén bukott. Bár a pálya sem tűnik a legjobbnak, de a balesetet és a bokatörést egy kapu okozta. Hirscher lába hat hétig gipszben marad, de utána sem állhat egyből lécekre.

Azzal tudunk mindenkit biztatni, hogy ez előző években sem volt túl rózsás a helyzet a nyár vége felé, de szeptember közepére visszaállt a világ rendje és az osztrák (pl. az összes tiroli) gleccserek szeptember vége előtt már üzemelni tudtak.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »