Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Saalbach: 400 méteren át sodorta a lavina a síelőt

2018.03.09. Bata Attila

Szerencsés kimenetelű lavinabaleset történt tegnap a saalbachi megasíterepen, annak a tiroli oldalán. Pályán kívüli síelés során a saját maga elindított lavina sodorta el kb. 400 méternyi szintkülönbséggel lentebbre az egyik síelőt. Társa riadóztatta a hegyimentőket.
A kinyílt légzsák. Kép: Bergrettung Salzburg
A kinyílt légzsák. Kép: Bergrettung Salzburg
Tegnap 11 óra körül ketten indultak el Saalbach-ból pályán kívüli síelésre Fieberbrunn irányába. Már a tiroli oldalon jártak, amikor az egyikük egy kb. 30 méter széles lavinát indított el. A lavina kb. 400 méteren (szintkülönbség) keresztül sodorta le a síelőt, akinek sikerült kinyitnia a légzsákját.

A hegyimentők szerint a hó ugyan részben betemette őt, de saját erejéből sikerült kiszabadítania magát a hó fogságából. A feje és egyéb testrésze is sértetlen maradt, kihűléssel és erős sokkhatással szállították kórházba.

Kép: Bergrettung Salzburg
Kép: Bergrettung Salzburg
Társa sértetlenül megúszta a kalandot, őt nem sodorta el a lavina. Közvetlen szemtanúként elsőként értesítette a hegyimentőket, akit helikopterrel mentették ki a síelőt a hógörgetegből.

Kép: Bergrettung Salzburg
Kép: Bergrettung Salzburg
A hegyimentők beszámolója szerint valószínűleg a légzsák mentette meg a síelő életét, szerencsére mindkét síelő megfelelő felszereléssel vágott neki a kalandnak. A baleset a Hörndlingergraben részen következett be, ahol az előző este friss hó hullott. A baleset időpontjában 2/5-ös figyelmeztetés volt érvényben. 
Az ABS légzsák életet menthet
Az ABS légzsák életet menthet
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.03.09. 09:22
Tudnátok egy térképet betenni, hogy pontosan hol is történ?
Bata Attila | 2018.03.09. 10:21
Pontosan nem tudjuk. Saalbachot elhagyva, a Reiterkogel után Fieberbrunn felé az első völgy, ahol a baleset történt.
golo | 2018.03.09. 11:29
Kálmán! Szerintem itt volt
https://www.bergfex.at/sommer/salzb...urg/touren/freeride/74957...
A térkép (BergfexOSM) teljes képernyős nézetben is megnézhető.
bouquetk | 2018.03.09. 11:54
Akkor valahol ott, ahol novemberben találkoztunk, előtte csúsztuk ezt:

http://www.movescount.com/moves/mov...e189090713#calendar-month...
golo | 2018.03.09. 12:12
Attól ez távolabb van. Ehhez először a "Hochalm" 6-os ülőssel kell felmenni, onnan gyalog keleti irányban néhány száz métert menni a gerincen és a Hochalmspitze-csúcs után elindulni.
A térkép zoomolható, és ennek az útvonalnak van egy tracklogja is, ami felvillan, ha a piros síelős ikon fölé viszed a kurzort. Attól balra jól látszik az a katlan, amibe jobb nem belemenni.
bouquetk | 2018.03.09. 13:35
Köszönöm, így már értem. Jó ez a bergfexes oldal, néztem már korábban én is. Mostanában Zillertalra kerestem, mert oda megyek holnapután.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Saalbach Suites
2022 decemberi átadású, 2-7 fős, elegáns szobák és lakosztályok Saalbach-Hinterglemm, vorderglemmi sípályái mellett! Szolgáltatások: parkoló, wifi, wellness részleg, reggeli. Az szálláshely egy saját bárral is rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tannenhof
A családi vezetésű barátságos panzió Leogangban, hangulatos szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit Saalbach-Hinterglemm-Leogang sípályáitól 6-7 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is kérhető, a pihenésről panorámás szauna gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.