Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Saalbach: 400 méteren át sodorta a lavina a síelőt

2018.03.09. Bata Attila

Szerencsés kimenetelű lavinabaleset történt tegnap a saalbachi megasíterepen, annak a tiroli oldalán. Pályán kívüli síelés során a saját maga elindított lavina sodorta el kb. 400 méternyi szintkülönbséggel lentebbre az egyik síelőt. Társa riadóztatta a hegyimentőket.
A kinyílt légzsák. Kép: Bergrettung Salzburg
A kinyílt légzsák. Kép: Bergrettung Salzburg
Tegnap 11 óra körül ketten indultak el Saalbach-ból pályán kívüli síelésre Fieberbrunn irányába. Már a tiroli oldalon jártak, amikor az egyikük egy kb. 30 méter széles lavinát indított el. A lavina kb. 400 méteren (szintkülönbség) keresztül sodorta le a síelőt, akinek sikerült kinyitnia a légzsákját.

A hegyimentők szerint a hó ugyan részben betemette őt, de saját erejéből sikerült kiszabadítania magát a hó fogságából. A feje és egyéb testrésze is sértetlen maradt, kihűléssel és erős sokkhatással szállították kórházba.

Kép: Bergrettung Salzburg
Kép: Bergrettung Salzburg
Társa sértetlenül megúszta a kalandot, őt nem sodorta el a lavina. Közvetlen szemtanúként elsőként értesítette a hegyimentőket, akit helikopterrel mentették ki a síelőt a hógörgetegből.

Kép: Bergrettung Salzburg
Kép: Bergrettung Salzburg
A hegyimentők beszámolója szerint valószínűleg a légzsák mentette meg a síelő életét, szerencsére mindkét síelő megfelelő felszereléssel vágott neki a kalandnak. A baleset a Hörndlingergraben részen következett be, ahol az előző este friss hó hullott. A baleset időpontjában 2/5-ös figyelmeztetés volt érvényben. 
Az ABS légzsák életet menthet
Az ABS légzsák életet menthet
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.03.09. 09:22
Tudnátok egy térképet betenni, hogy pontosan hol is történ?
Bata Attila | 2018.03.09. 10:21
Pontosan nem tudjuk. Saalbachot elhagyva, a Reiterkogel után Fieberbrunn felé az első völgy, ahol a baleset történt.
golo | 2018.03.09. 11:29
Kálmán! Szerintem itt volt
https://www.bergfex.at/sommer/salzb...urg/touren/freeride/74957...
A térkép (BergfexOSM) teljes képernyős nézetben is megnézhető.
bouquetk | 2018.03.09. 11:54
Akkor valahol ott, ahol novemberben találkoztunk, előtte csúsztuk ezt:

http://www.movescount.com/moves/mov...e189090713#calendar-month...
golo | 2018.03.09. 12:12
Attól ez távolabb van. Ehhez először a "Hochalm" 6-os ülőssel kell felmenni, onnan gyalog keleti irányban néhány száz métert menni a gerincen és a Hochalmspitze-csúcs után elindulni.
A térkép zoomolható, és ennek az útvonalnak van egy tracklogja is, ami felvillan, ha a piros síelős ikon fölé viszed a kurzort. Attól balra jól látszik az a katlan, amibe jobb nem belemenni.
bouquetk | 2018.03.09. 13:35
Köszönöm, így már értem. Jó ez a bergfexes oldal, néztem már korábban én is. Mostanában Zillertalra kerestem, mert oda megyek holnapután.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Tannenhof
A családi vezetésű barátságos panzió Leogangban, hangulatos szobákkal és apartmanokkal várja vendégeit Saalbach-Hinterglemm-Leogang sípályáitól 6-7 km-re. Reggelis és félpanziós ellátás is kérhető, a pihenésről panorámás szauna gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Saalbach Suites
2022 decemberi átadású, 2-7 fős, elegáns szobák és lakosztályok Saalbach-Hinterglemm, vorderglemmi sípályái mellett! Szolgáltatások: parkoló, wifi, wellness részleg, reggeli. Az szálláshely egy saját bárral is rendelkezik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.